política
05-02-2023 #256

El sector Can Valls i la gestió del servei de neteja viària i deixalleria a debat al ple de gener

256-resum-del-ple-ordinari-de-gener-1675577826
Foto: Aj PsiP.

Entre els punts destacats, la declaració d'ingressos fallits de gestió delegada a l'ORGT, les tarifes dels taxi per al 2023, el conveni urbanístic per anticipar la cessió d'aprofitament del sector de Can Valls i l'avanç de la modificació del POUM, l'inici de l'expedient per al canvi de forma de gestió del servei públic de neteja viària i deixalleria i la proposta d'iniciar un procés participatiu, la desestimació contra el recurs de reposició presentat pel PSC contra l'acord d'aprovació definitiva del canvi de gestió del servei públic d'aigua, i la declaració d'emergència climàtica als municipis de l'eix de la Riera de Caldes.

×

La primera sessió plenària de l'any va començar amb 2 regidors menys del Grup Municipal PSC-CP per problemes d'agenda, Miquel A. Cañizares i Cristina Pérez, que es van incorporar més tard.


Ordre del dia: punts destacats

#. La proposta per a l'acord de declaració d'ingressos fallits de gestió delegada a l'ORGT, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Primàries.

En aquest punt, la interventora, Miriam Escalona, va exposar la quantitat econòmica dels deutors fallits fins a l'any 2022, un total de 924.916,91 euros. Escalona va afegir que els serveis econòmics i jurídics de l'Ajuntament van proposar no donar de baixa els deutors, donant com a bona la xifra de 910.085,45 euros, dels quals, uns 623.000 euros correspon a una sola empresa per impagaments entre 2012 i 201. La resta corresponen principalment a impostos de circulació.

Núria Solà, portaveu de Primàries, va dir al respecte que «les administracions públiques haurien de buscar la manera per a que aquests fets no passin, ja que al final, qui perd és l'Ajuntament i els habitants del municipi».

#. Es va donar conformitat a les tarifes actualitzades del servei d'autotaxi del municipi per al 2023.

Aquest punt del plenari sense votació, va exposar la pujada prevista del preu del servei de taxis: un 5,7% respecte de l'any anterior. Els dies laborables en horari diürn, la baixada de bandera passa a 3,73 euros i el quilòmetre a 1,34 euros. Pel que respecta als festius i a l'horari nocturn, la baixada de bandera el col·loca en 4,49 euros i el preu per quilòmetre a 1,38 euros.

#. D'una banda, el conveni urbanístic per anticipar la cessió d'aprofitament del sector de Can Valls, i d'altra, l'avanç de la modificació del POUM en el sector 09, van ser aprovats per majoria amb el vot en contra de Primàries.

Aquests dos punts es van votar per separat però es van debatre en conjunt. Segons l'exposició inicial del govern, el conveni entre l'Ajuntament i l'empresa constructora marca un 10% d'aprofitament urbanístic en forma econòmica d'1,32 milions d'euros aproximadament. Aquesta xifra es dividirà en el 30% en l'aprovació inicial, el 40% en l'aprovació definitiva, i la resta quan s'obtingui el valor exacte del percentatge d'aprofitament. Òbviament, aquest conveni serà revistat per una comissió de seguiment.

Respecte a la modificació, bàsicament afecta a 2 documents : al document ambiental estratègic i al document de l'avanç de la modificació del POUM, que s'han de transmetre al Departament de Medi ambient per emetre l'informe. En cas de ser favorable, s'haurà de fer tot el procés protocol·lat.

Solà va argumentar el seu vot en contra, primerament, perquè considera que aquesta despesa «és opcional», on aquest lligam empresa-consistori hauria de ser només de l'empresa constructora. Respecte al segon punt, el vot va ser de caràcter «testimonial» ja que, segons la seva ideologia, el grup Primàries «mai no hauria votat a favor d'un projecte com aquest».

#. L'inici de l'expedient per al canvi de forma de gestió del servei públic de neteja viària i deixalleria; i la proposta d'iniciar un procés participatiu per la forma de gestió d'aquest servei, van ser aprovats per unanimitat.

A l'igual que els punts anteriors, aquests dos es van debatre en conjunt i es van votar per separat. El regidor Sergi Plaza va explicar que aquest tema ja s'havia comentat en plens anteriors: «seria favorable una internalització del servei, similar al procés del subministrament de l'aigua». De fet, es podria triar entre fer una consulta o un procés participatiu, i l'equip de govern «aposta per aquesta darrera fórmula».

Tots els grups municipals es van posar d'acord per iniciar el procediment de l'estudi.

#. La desestimació contra el recurs de reposició presentat pel PSC contra l'acord plenari de 29 de setembre de 2022 d'aprovació definitiva del canvi de gestió del servei públic d'aigua, va ser aprovada per majoria, amb el vot contrari de Cs i PSC.

L'argumentació del govern per aquesta desestimació s'ha basat en els informes dels serveis jurídics de totes les fites en el procés de l'aprovació de la gestió directa de l'aigua, i en que les qüestions assenyalades a les al·legacions dels recurs presentades «són les mateixes» que en el primer recurs.

Segons va replicar Marc Sanabria, portaveu del PSC, el recurs s'ha basat en les anteriors al·legacions perquè «no se'ns va donar respostes a les qüestions plantejades». En aquest sentit, Sanabria va refermar que «l'informe de Capiol ja ens donava la raó i per això ho vam repetir a la reposició». El líder socialista va explicar un exemple del que va passar recentment a Sant Quirze del Vallès, amb «el mateix sistema de gestió directa i informe similar de Capiol», on el primer entrebanc del nou sistema va quedar palés en l'avaria d'una canonada que va estar rajant aigua durant 15 hores «perquè l'empresa municipal no sabia com tallar l'aigua, posant en dubte l'eficiència i sostenibilitat del sistema de gestió directa».

#. La proposta de l'aprovació del nom de la nova biblioteca l'Alzina, va ser aprovada per unanimitat.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada per ERC i JxP-Junts, amb l'adhesió de tots els grups municipals, sobre la declaració d'emergència climàtica als municipis de l'eix de la Riera de Caldes, òbviament, va ser aprovada per unanimitat.


JMP 30012023