política
29-01-2022 | 29-01-2022 #245

La immersió lingüística i el polígon de Llevant a debat al Ple telemàtic de gener

245-resum-del-ple-ordinari-de-gener-1643447154

La primera sessió plenària de l'any es va realitzar de manera telemàtica a causa de la situació actual de la Covid. La modificació del contracte del Servei de recollida de residus urbans, la modificació del POUM per a la nova Plaça de la Cooperativa, l'elecció de la nova Jutgessa de Pau, el suport al model d'escola i a la llengua catalana, i el polígon de Llevant i Can Planes com a punts principals de l'ordre del dia.

×

Les elevades xifres de la Covid-19 i l'alt índex de risc al municipi van provocar que, novament, es tornés a la via telemàtica per a realitzar aquesta sessió plenària, la primera de 2022.

Com ja acostuma a ser habitual, l'alcalde, Oriol Lozano, abans d'entrar a l'ordre del dia tingués unes paraules a favor de l'amnistia i de l'autodeterminació.


Ordre del dia: punts destacats

#. La modificació del contracte del Servei de Recollida de Residus Sòlids Urbans del municipi, va ser aprovada per unanimitat.

Recordem que a l'agost hi va haver una vaga del Servei de Recollida de Residus degut al descontent dels treballadors i treballadores de l'empresa «Corporació CLD Servicios Urbanos de Tratamientos de Residuos SL» tot i la pujada del 5% del sou que es va aplicar en el moment d'adjudicar la contractació. Ara, els regidors van aprovar incrementar en 726.000 euros el contracte amb l'empresa, import destinat exclusivament als salaris dels treballadors i treballadores i que s repartirà en les properes 5 anualitats.

#. La modificació provisional del POUM per a la nova Plaça de la Cooperativa, també va ser aprovada per unanimitat, estimant parcialment les al·legacions presentades per Societat Agrària Palauenca.

Recordem que a començament de setembre passat i, en sessió extraordinària, tots els regidors van votar a favor de l'aprovació inicial per a la modificació del POUM, emparant-se en què és un bé per a la ciutadania.

#. L'encomanda de gestió i del conveni per a l'assumpció de funcions d'Assistència en la Gestió Econòmica Local —ASGEL— de caràcter material o tècnic per la Diputació de Barcelona, novament va ser aprovada per unanimitat.

#. El Ple aprova l'elecció de la Jutgessa de Pau titular a Esther Gil Bertolín, per 9 vots a favor. Pere Farnés Agramunt va obtenir només 8 vots. Els altres candidats, Marc Tosca, Albert Canudas i Albert Font no van rebre cap vot per part dels regidors.

#. El Ple dona conformitat a les noves tarifes del servei urbà de taxi a la vila per a l'any 2022, que pugen una mitjana del 2,8% respecte a les de l'any 2021, i que coincideixen amb les de l'Àrea de prestació conjunta del servei de taxi en l'àmbit territorial de diversos municipis.


Ordre del dia: mocions

#. L'única moció en l'ordre del dia, presentada per ERC i JxP-Junts, amb l'adhesió de Primàries, de suport al model d'escola i a la llengua catalana, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de Cs i l'abstenció del PSC.

Aquesta moció és una «reivindicació» en contra de la decisió del Tribunal Suprem que ha avalat la sentència del TSJC, que obliga a tots els centres educatius catalans a fer un mínim d'un 25% de les classes en castellà. La moció considera la sentència de «nou intent d'agressió al model d'escola catalana i el seu enfocament pedagògic».

Els portaveus d'ERC, JxP i Primàries van fer al·legats en defensa de la llengua i de la immersió lingüística d'un model consolidat i avalat àmpliament per la societat catalana al llarg de dècades.

Marc Sanabria, portaveu del PSC, tot i sent partidari del consens polític, va justificar l'abstenció al·legant que «no hem de polititzar la llengua».

Per la seva banda, Andrés Martínez, portaveu de Cs, va justificar el vot en contra de la moció, d'una banda, emparant-se en la «no qüestió» a les decisions dels tribunals; i d'altra, en el fet de que la moció denota caràcter polític.


Ordre del dia: propostes d'urgència

#. La moció d'urgència d'ERC i JxP-Junts, i presentada per la Plataforma Cuidem Gallecs, Salvem Palau, en relació a la proposta d'aturar la construcció del Polígon de Llevant i Can Planes, va ser aprovada per majoria, amb el vot en contra de Cs i PSC.

ERC, JxP-Junts i Primàries, que es va adherir a la moció, van fer al·legats a favor del medi ambient, al model de poble amb espais naturals i a la conservació del patrimoni històric que hi ha en la zona de Gallecs afectada per la possible construcció del polígon per part de l'INCASOL. En aquest sentit creuen que la necessitat d'industrialitzar la zona ha canviat al llarg dels anys, ja que avui dia, hi ha 333 naus industrials als polígons industrials buides.

Segons l'alcalde Lozano, tal com va explicar a l'Audiència Pública, el que es vol és portar el tema al Parlament de Catalunya i que allà, tots els grups polítics es posicionin i prenguin la decisió d'aturar o no el projecte.

Per a Cs, no queda clar que temps enrere s'aprovés la construcció del polígon i que ara es vulgui anar en contra. A més, la possibilitat de que l'INCASOL reclami els 12 milions d'euros en compensació per la no construcció del polígon és un punt important a tenir en compte.

Per la seva banda, el PSC aposta per la construcció del polígon emparant-se en el creixement econòmic i en el possible increment d'ingressos per a l'Ajuntament.


JMP 28012022