política
25-02-2023 | 25-02-2023 #257

El conveni amb l'INCASOL per a Gallecs i la gestió de l'aigua, de nou a debat al febrer

257-resum-del-ple-ordinari-de-febrer-1677348016

La concessió demanial de l'ús privatiu de la Masia de Can Grau, les al·legacions parcials per a la perllongació forçosa del servei de neteja viària, el conveni amb l'INCASOL per al Polígon de Llevant i Gallecs, el nomenclàtor de tres nous indrets amb noms de dona, i la moció per revocar l'actual sistema de gestió del servei de l'aigua i per una licitació oberta, com a punts d'especial atenció a l'ordre del dia en el Ple de febrer.

×

La sessió plenària del mes de febrer es va iniciar amb la notícia del nomenament del regidor de Ciudadanos, Joan Martínez, com a Diputat de la Diputació de Barcelona, i la posterior felicitació de tots els grups municipals.


Ordre del dia: punts destacats

#. La concessió demanial, mitjançant procediment obert, de l'ús privatiu de la zona d'equipaments públics del pla parcial Riera de Caldes, 2a. fase de la Masia Can Grau, va ser aprovada per unanimitat.

La Masia Can Grau és un espai municipal qualificat pel POUM com a solar d'equipament cultural i es troba rehabilitat i en perfecte estat de conservació, així com tot el seu entorn perfectament enjardinat i mantingut. La concessió d'explotació es va adjudicar a l'empresa Würth España l'any 1998. Aquesta concessió finalitza al juliol de 2023 i, èr tant, és necessària fer la renovació de concessió. Tots els grups municipals van veure favorablement aquesta proposta.

#. L'estimació parcial de les al·legacions presentades per l'expedient de perllongació forçosa de la prestació del servei públic de neteja viària del municipi, per garantir la continuïtat de la prestació del mateix, va ser aprovada per unanimitat.

Hem de recordar que al Ple de novembre es va aprovar aquesta perllongació forçosa de la prestació del servei públic de neteja viària. En aquest sentit, l'empresa contractista va presentar tres al·legacions al respecte: la despesa en combustibles i lubricants, a conseqüència de l'increment del preus del gasoil, la despesa en manteniment dels vehicles del servei a conseqüència de l'augment de l'antiguitat i la necessitat de substitució per vehicles més nous, i la despesa de personal del servei per l'aplicació del nou conveni col·lectiu 2021-2024 que contempla l'IPC interanual del 6,8% així com els increments per antiguitat del personal.

L'Ajuntament només respectarà la despesa de personal d'acord amb l'IPC, i desestimarà les altres dues al·legacions atès que ja es va tenir en compte en l'anterior perllongació del contracte amb l'empresa.

#. La proposta per acordar la resolució de mutu acord del conveni de col·laboració subscrit amb l'INCASOL, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC i Cs.

Segons va expressar el propi alcalde, Oriol Lozano, aquest conveni és una «declaració d'intencions, com a proposta d'ordenació sostenible». En la seva intervenció, Lozano va agrair la feina que la Plataforma Cuidem Gallecs - Salvem Palau ha fet fina ara.

Hem de recordar que el passat mes de setembre, la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya va portar a votació una proposta de resolució presentada pel grup dels Comuns la qual recollia diverses demandes històriques sobre Gallecs i, en particular, es demanava la paralització del Polígon de Llevant i la inclusió d'aquests terrenys al espai protegit del parc. Tot i les esmenes presentades, el resultat de la votació va ser la de rebutjar la proposta en la seva pràctica totalitat. Només es van mantenir alguns dels punts, entre ells, el de la creació d'una comissió mixta entre l'INCASOL, l'Ajuntament i la Plataforma Cuidem Gallecs - Salvem Palau, per tal de continuar buscant una solució al conflicte.

Aquesta comissió es va reunir la setmana del 13 de febrer per primera vegada i es va instar a la col·laboració de mutu acord entre les parts.

Núria Solà, representant del grup Primàries, va expressar la seva satisfacció pel treball realitzat «en la direcció de protegir l'espai de Gallecs». «A més, ho bo seria incloure els terrenys al PEIN de Gallecs», va puntualitzar la regidora. Solà va aprofitar el torn de paraula per fer una crida a l'assistència massiva a la manifestació de diumenge a Sabadell en contra del 4t Cinturó.

Andrés Martínez, portaveu de Cs, va parlar de «diversas dudas en el planteamiento y, de momento, no nos decantaremos».

Per a Marc Sanabria, portaveu i cap dels socialistes, veu aquest conveni de mutu acord com a «una operació més de campanya electoralista, ja que els terrenys continuen oficialment sent urbanitzables». Aquestes declaracions van provocar un «tête à tête» entre Lozano i Sanabria sobre el model de país i de poble.

#. L'inici de l'expedient de denominació de tres parcs del municipi amb noms de dona, va ser aprovat per unanimitat.

  • El parc de la Pedra Llarga passarà a Parc de la Masovera
  • El parc de Can Parera serà el Parc Natividad Yarza Planas
  • Els Jardins de Can Malla com a Parc Dolors Aleu Riera

#. El nomenament de Liberto Folch com a membre del Consell Municipal de Salut, va ser aprovat per unanimitat.

Folch agafarà el relleu deixat per la mort del seu antecessor, Miquel Lluch.


Ordre del dia: mocions

#. La moció presentada pel PSC per garantir el correcte abastament d'aigua a Palau, «de forma legal, solvent i amb plenes garanties», va ser rebutjada amb el vot en contra de Primàries, JxPsiP i ERC.

El líder dels socialistes va argumentar la moció exposant el procés de canvi de model de gestió del servei, l'error dels 200.000 euros tipificats a la memòria de Capiol, els temes legals de Giacsa i Congiac, els fets succeïts a Sant Quirze del Vallès, i que, a més, «no ho veiem viable». Sanabria va proposar en aquesta moció «iniciar la revocació del procés de canvi efectuat, i iniciar una licitació oberta i un procés obert».

En el seu torn, Núria Solà va defensar la postura de Primàries «molt allunyada de la postura del PSC, ja que nosaltres estem per a la gestió directa del servei d'abastament de l'aigua».

Andrés Martínez va puntualitzar les peticions de la moció dient: «¿la moción dice que lo que piden es una licitación abierta con consurso público? Puesto que así es, apoyaremos la moción».

Per part del govern, el regidor Sergi Plaza va comentar: «som-hi, tornem al dia de la marmota, és un ‘déjà-vu', voleu fer amb el tema de l'aigua el vostre cavall de Troia...». Plaza va explicar que l'error de la memòria va ser esmenat i que aquest fet no va afectar el resultat final de la valoració de la comissió.


Juan Martínez, nou diputat a la Diputació de Barcelona


Juan Martinez diputat de la Diba

El passat dijous, 23 de febrer, es feia pública la notícia del nomenament de Juan Martínez Nieto, regidor del Grup municipal Ciutadans-Ciudadanos a l'Ajuntament del nostre municipi, com a nou Diputat en la Diputació de Barcelona.

El nomenament és fruït de la seva trajectòria política al partit i de la necessitat de substituir Adrián Hernández Moyano per la seva renúncia. Hernández Moyano ha estat, fins al passat 7 de febrer, regidor de Ciutadans-Ciudadanos a l'Ajuntament de Sabadell i, al mateix temps, diputat a la Diputació de Barcelona.


JMP 25022023