política
06-11-2023 | 06-11-2023 #264

Amiant, OAC 360, Israel i la pujada de les taxes municipals, a debat

264-resum-del-ple-ordinari-d-octubre-1699247875

Una sessió plenària tranquil·la per tractar diversos punts de l'ordre del dia. Els principals:

  • Nova modificació de crèdit
  • Modificació de les Ordenances Fiscals per al 2024
  • Final de la concessió de gestió del servei públic del camp del futbol
  • Retirada de l'amiant dels edificis de titulació pública
  • Remunicipalització del servei d'atenció ciutadana OAC 360
  • El conflicte Israel i Palestina.

×

L'alcalde, Oriol Lozano, va iniciar el Ple amb una condemna als fets succeïts el mes anterior a la sortida de la sessió, on un grup de veïns es van manifestar en contra de la construcció dels 52 habitatges HPO a Can Riera. Segons va explicar Lozano, van rebre insults i es van sentir assetjats pels manifestants.

Cal dir que, al llarg de la sessió d'octubre, es van tornar a sentir crits novament d'un grup de veïns que es van tornar a manifestar a la Plaça de la Vila. Això sí, aquesta vegada na hi va haver «assetjament» per part dels i de les manifestants.


Ordre del dia: punts destacats

La modificació de crèdit núm. 15, de suplements de crèdit per IRTG i per majors ingressos, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció del PSC.

D'una banda, la creació d'una nova partida de «gratificacions», per un import de 8.000 euros, per cobrir les despeses del personal que va haver de treballar en les passades eleccions municipals i generals d'enguany.

D'altra banda, altres partides afectades per la modificació són: 50.000 euros d'Ensenyament, 145.274 del personal de Palau Avanza, 139.125 euros, 70.593 euros, 55.593 euros, i 70.593 euros més per a la Seguretat Social de Palau Avanza, Urbanisme, Comunicació i Serveis Financers, en aquest ordre.

L'import total d'aquesta modificació de crèdit és d'uns 539.000 euros, aproximadament.

La modificació de les Ordenances Fiscals per a l'any 2024 i la creació d'una nova Ordenança per a Taxis, va ser aprovada per l'equip de govern, amb el vot en contra del PSC, Junts i Cs.

Segons el regidor Sergi Plaza, «aquestes Ordenances han estat les més difícils d'assumir des de l'any 2019 a causa de la difícil situació socioeconòmica que ens ha tocat». L'increment del preu de l'energia i la matèria primera, la inflació elevada, els salaris, els subministraments, els preus de les obres públiques i els interessos dels préstecs «han provocat que s'hagi d'incrementar els ingressos municipals», va puntualitzat el regidor.

Els principals canvis afecten a:

  • L'IBI general, que passa del 0,529% al 0,579%, el que es tradueix en una pujada aproximada del 9,5%
  • L'IBI professional, que passa del 0,61% al 0,66%
  • Bonificació de l'IBI del 10% només el primer any amb la col·locació de plaques solars
  • L'IAE augmenta un mínim del 9,1%
  • La taxa de residus incrementa un 10%, i es situa en 142,80 euros
  • Les plaques dels guals tindran un preu de 20 euros
  • La deixalleria, de 2 euros abans a 5 euros per sac de poda al 2024
  • La creació d'unes noves taxes per a taxis: 758 euros per llicència, 280 euros més per transmissió de la llicència, i 75 euros pel manteniment de la parada

Per a Cs, «entendemos cierta subida pero, con la que está cayendo, esta subida tendrá más presión fiscal. Por lo que respecta a la Deixalleria, no», va al·legar Andrés Martínez.

Per a Laura Navarro, «aquestes modificacions obeeixen a una necessitat per poder elaborar els pressupostos per al 2024», va opinar la regidora de Junts.

Per als socialistes, aquestes pujades ara es produeixen «per no assumir la responsabilitat d'haver canviat les pujades l'any anterior per tema electoral», va expressar el regidor Marc Sanabria.

L'inici de l'expedient d'extinció de la concessió de la gestió del servei públic del camp de futbol municipal, també va ser aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Lozano va presentar aquest punt amb l'explicació que la concessió és de l'any 1991 i que, actualment, hi ha una important falta d'acord entre les dues parts. Per tant, «s'ha de rescindir aquest contracte i treballar en un de nou». Això, sí: l'alcalde va deixar ben clar des del començament que els jugadors podran seguir jugant de manera habitual.

Ordre del dia: mocions

La moció presentada pel grup d'ERC, sobre la retirada de l'amiant al municipi, va ser aprovada per unanimitat.

El regidor Ignasi Fargas va explicar que la moció havia estat facilitada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès, per informar a la població sobre els edificis de titularitat pública que presentin amiant a la seva estructura i retirar-lo. Segons el regidor, a Palau hi ha 2 edificis: la Masia de Can Beira, i el Castell. En tots dos casos «ja hi ha un pla d'acció per a la retirada de l'amiant properament», va reblar Fargas.

La moció del grup del PSC, sobre la remunicipalització del Servei d'Atenció Ciutadana OAC360, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Junts.

Sanabria va explicar que aquest servei s'està prestant actualment a través d'una empresa externa i privada i que, per tant, proposen «iniciar es tràmits per prestar el servei de forma directa amb personal de la Casa».

Navarro va argumentar que els recursos de l'OAC són insuficients i que «ha anat molt bé externalitzar-lo per ser eficient». A més, «tal com es mostra la tendència pressupostària, no sé si és adient incrementar la despesa corrent per al personal», va afegir la regidora de Junts

Per la seva banda, l'equip de govern va justificar l'externalització des de l'1 de juny d'enguany que representa el 0,1165% del total de pressupost i, ara per ara, «no és prioritari, tot i que al llarg del mandat hauria de tornar a ser municipal».

La moció presentada per ERC, sobre la guerra entre Israel i Hamàs, i per la fi del conflicte entre Israel i Palestina, va ser aprovada per unanimitat.

Bàsicament, la moció condemna els atacs de Hamàs a Israel, demana a Israel que aturi la guerra, exigeix l'alliberament dels hostatges, acabar amb el setge a la franja de Gaza, l'alt el foc i l'obertura d'un corredor humanitari.

Ordre del dia: precs i preguntes

A banda de respondre l'equip de govern les preguntes formulades pels regidors de l'oposició al Ple anterior, algunes preguntes del públic assistent van estar relacionades amb la construcció dels 52 HPO de Can Riera, la «contaminació lumínica» de les pistes de pàdel de Can Falguera, i els efectes del reflex del sol a l'estructura de la nova Biblioteca, principalment.


JMP 03112023