política
22-09-2023 | 22-09-2023 #262

Els projectes de l'Avinguda Catalunya i de la Carrerada, a debat

262-resum-del-ple-de-juliol-1695356665

L'onzena modificació de crèdit, el canvi de gestió del servei de neteja viària i deixalleria, la transformació i reurbanització de l'Avinguda Catalunya i del Passeig de la Carrerada, el reglament relatiu al règim jurídic aplicable en situació d'alerta, d'excepcionalitat o d'emergència de sequera, les festes locals per al 2024, la xifra actualitzada dels habitants de PsiP, i els representants de la Corporació davant el Consell Escolar, com a punts importants en el ple de juliol previ a les vacances.

×

El passat 27 de juliol es va realitzar l'última sessió plenària abans de l'aturada estival. Els 19 punts de l'ordre del dia, sense cap moció dels partits, van ser tractats en poc menys d'una hora de plenari.


Ordre del dia: punts destacats

#. La modificació de crèdit núm.11, a càrrec del romanent i a diferents partides, va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Junts i el vot en contra del PSC.

L'import total de la modificació és de 444.214 euros, dels quals, 427.214,24 euros van a càrrec del romanent de Tresoreria, i el 17.000 euros restants, procedents de les partides de Cooperació del desenvolupament del Tercer Món i d'Inversió a Participació Ciutadana, i destinades al Conveni dels Nens de la Llauna i als Premis de Reciclatge.

Els socialistes, aquesta vegada, van votar en contra ja que, durant la presentació dels pressupostos per al 2023, ja van avisar que l'equip de govern havia calculat molt a la baixa les xifres i que aquest fet els obligaria a agafar diners del romanent a partir de la segona meitat de l'any.

#. El canvi de forma de gestió del servei públic de neteja viària i Deixalleria Municipal, en l'aprovació final, va ser aprovat per unanimitat.

No hi ha hagut cap al·legació al respecte i, per tant, es canviarà a una gestió directa del servei a través d'una societat pública mercantil.

#. El projecte executiu per a la transformació urbanística de l'Avinguda Catalunya en una travessera urbana, va ser aprovat, inicialment, per unanimitat.

Aquesta aprovació inicial del projecte preveu convertir l'avinguda en un eix cívic i no en una carretera, tal com és en l'actualitat.

Serà un primer pas en la reducció d'emissions de partícules de carboni i comportarà una pacificació del trànsit, al reduir la velocitat de circulació a 30 Km/h.

El projecte contempla les actuacions dividides en 7 trams al llarg de tota l'avinguda. Cal recordar que la Generalitat de Catalunya va cedir la titularitat de la via a l'Ajuntament.

#. El projecte executiu per a la reurbanització del Passeig de la Carrerada, també va ser aprovat per unanimitat.

L'aprovació inicial del projecte contempla fer aquesta reurbanització per actuacions puntuals i per trams, concretament 4 trams, perquè esdevingui en un espai amable i segur al llarg dels 1.156 metres de llargada.

A la primera fase del projecte es preveu que la circulació continuï en els dos sentits de la marxa, tot i que la previsió futura serà convertir-lo en sentit únic.

#. El reglament relatiu al règim jurídic aplicable en situació d'alerta, d'excepcionalitat o d'emergència de sequera, va ser aprovat per unanimitat.

A causa de les protestes davant la no conformitat amb algunes de les directrius, com la del no ompliment de piscines, per la situació excepcional de sequera, ha estat necessari preparar un reglament per a les actuacions temporals sobre la sequera i l'emergència climàtica, així com la contemplació de les infraccions i el procediment sancionador.

#. Les dues festes locals per al 2024, i la nova xifra de població de Palau-solità i Plegamans en data de referència a 1 de gener de 2023, novament van ser aprovades per unanimitat.

Els dos dies festius locals per al 2024 seran: 20 de maig, i 2 de setembre.

Pel que fa a la xifra de la població, aquesta es situa en 15.130 habitants al municipi.

#. El nomenament de representants de la Corporació davant el Consell Escolar que finalment tindrà representació de tots els grups del consistori, va ser aprovat per unanimitat.

Segons el reglament, els 6 representants de la Corporació haurien de ser 5 per part d'ERC i 1 per part del PSC. En aquesta ocasió, el govern republicà ha volgut tenir un gest de cortesia amb els altres dos grups municipals, Junts i Cs, i s'ha disposat la llista de representants de la següent manera, alternant el 6è representant entre els dos grups minoritaris:

  • Oriol Lozano, Helena Pou, Ignasi Fargas i Patricia Freire, per part d'ERC
  • Giovanna Sanchez, per part del PSC
  • Laura Navarro per Junts, els cursos 2024-25 i 2026-27
  • Andrés Martínez, per Cs, els cursos 2023-24 i 2025-26

Tant Martínez com Navarro van agraïr el gest. Per la seva banda, el portaveu del PSC, Marc Sanabria, va deixar palés que l'any 2015, «com a mostra de generositat, no vam tenir cap representant del PSC».

Finalment, no hi va haver cap moció ni cap proposta d'urgència a la sessió plenària de juliol.


JMP 30072023