política
17-03-2020 #224

La contractació de la recollida de residus, el Síndic de Greuges, i la moció del PSC sobre el veïnat de Can Cortès, com a plats forts del Ple

×

L'adjudicació de la contractació dels serveis de recollida de residus, neteja viària, gestió de la deixalleria i recollida de fibrociment a la via pública i al medi natural; l'aprovació del conveni de col·laboració entre el Síndic de Greuges i l'Ajuntament; i la moció presentada pel PSC sobre la situació actual del carrer Folch i Torres i la seva afectació al veïnat de Can Cortès, van ser els punts més destacats a l'últim Ple ordinari del passat 27 de febrer.

La sessió plenària va començar agraint l'inici de la taula de diàleg entre els governs de Catalunya i Espanya. Tot seguit, les regidores van llegir, entre totes, un manifest en pro de la dona, com a previ de les activitats programades per a la commemoració internacional del dia de la dona, 8 de març, fent una crida a la igualtat efectiva entre homes i dones, segons la llei 17/2015, de 21 de juliol. «Prou sexisme, prou patriarcat; per una educació pública laica i feminista, per una vida lliure d'agressions masclistes, per la igualtat de gènere i pel trencament de la bretxa de desigualtat, situada actualment en el 23%, …», van ser alguns dels punts del manifest.


Els punts de l'ordre del dia

Punts aprovats per unanimitat:

  • Les aprovacions de les actes de les sessions dels plens del 28 de novembre, del 28 de desembre i del 30 de gener.
  • La modificació de crèdits núm.1; la modificació de la plantilla de personal al servei de l'Ajuntament; i la modificació de la relació llocs de treball de l'Ajuntament, encara que el grup PSC-CP va puntualitzar possibles improvisacions per part del govern.
  • La modificació determinació de retribució del personal de confiança o assessorament especial, Cap de Comunicació —2.500 euros x 14 pagues—; i l'acord d'increment del complement específic de determinats empleats públics de l'Ajuntament.
  • L'encomanda de gestió i actualització conveni-tipus de la gestió informatitzada del padró d'habitants amb Diputació de Barcelona.
  • El nomenament de representants en el Consell Municipal de Comunicació i en el Consell Municipal de Serveis Socials.

Punts aprovats per majoria:

  • L'aprovació del conveni de col·laboració entre el Síndic de Greuges de Catalunya i l'Ajuntament.

Destacar el vot a favor del PSC, per la conveniència del conveni, encara que no veuen amb bons ulls la possible implicació en el cas del 3% de Rafael Ribó; i l'abstenció del grup Ciudadanos, també per la possible implicació de Ribó.

El Síndic de Greuges, que va visitar la vila per atendre consultes o queixes el mateix dia 27, en el seu informe anual, l'any 2019 va atendre 22 casos a Palau, 6 de les quals eren queixes i 16 eren consultes, d'un total de 1.928 casos al Vallès Occidental, la major part relacionats amb les discriminacions, l'educació o la infància i adolescència, però també referits a tributs, habitatge o consum.

  • L'adjudicació de la contractació dels serveis de recollida de residus, neteja viària, gestió de la deixalleria i recollida de fibrociment a la via pública i al medi natural.

Aquesta adjudicació està prevista en quatre lots, amb un any de contracte a partir de la data de la seva formalització. Un primer lot, servei de recollida de residus municipals, a l'empresa «Corporación CLD Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos, sl.», per un import net de 1.108.643,66 euros. Un segon lot, servei de neteja viària, a la mateixa empresa Corporación CLD, per un import net de 504.216,91 euros. El tercer lot, servei de deixalleria, adjudicat a l'empresa «Engrunes, Recuperació i Manteniment», per un import net de 81.667,97 euros. El quart lot, servei de recollida de fibrociment a la via pública i al medi natural, també adjudicat a l'empresa «Engrunes, Recuperació i Manteniment», per un import net de 2.910,60 euros.


Les mocions presentades

Mocions aprovades per unanimitat:

  • La moció del grup municipal Cs per facilitar la mobilitat de les persones mitjançant l'ús de la bicicleta.
  • La moció del grup municipal PSC-CP per a evitar la proliferació de les cases de joc i apostes online a Palau i prendre mesures de prevenció davant la ludopatia.
  • La moció del grup municipal PSC-CP per declarar Palau-solità i Plegamans Vila Feminista, adherint-se la resta de grups municipals: ERC-AM, JXPSIP-JUNTS, Cs i Primàries.
  • La moció del grup municipal PSC-CP de rebuig a la supressió dels jutjats de violència contra la dona [VIDO] i el possible col·lapse dels jutjats de referencia de Palau.

Mocions aprovades per majoria:

  • La moció de l'equip de govern, ERC-AM i JxPsiP-Junts, per aplicar el vot telemàtic a l'Ajuntament.

La moció va ser aprovada per tots els grups, excepte per Cs, al·legant la disconformitat amb una part del text, on diu «compromís republicà».

  • La moció de l'equip de govern, ERC-AM i JxPsiP-Junts, amb l'adhesió dels grups municipals PSC-CP i Primàries, relativa al municipi lliure de racisme.

El grup Cs va votar en contra per no estar conforme amb matisos en la redacció del text, fet que va provocar que el nou regidor d'ERC, Sergi Plaza, digués que el vot de Cs estava marcat per la cúpula del partit.

Mocions rebutjades:

  • La moció del grup municipal PSC-CP sobre la situació del carrer Folch i Torres i la cerca de solucions consensuades amb els veïns i veïnes del barri.

Aquesta moció va sorprendre gran part del públic assistent a la sessió plenària perquè, d'alguna manera, es donava caràcter polític a la reivindicació que fa temps que l'AV de Can Cortès al respecte de la situació veïnal pel tema del doble sentit del carrer Folch i Torres —aquesta revista ha publicat, en reiterades cartes d'opinió, la queixa permanent de l'AV per la situació i la suposada falta de mesures per part de l'Ajuntament, fet pel qual aquesta redacció va demanar al consistori argumentaris i el seu punt de vista amb aquesta situació—.

Marc Sanabria, portaveu del grup PSC-CP va reconèixer errors en l'execució de l'anterior govern socialista. A més, va exposar que la moció —publicada a sota—, recull tot un seguit de dades, dates, acords i problemes des del govern anterior.

Núria Solà, portaveu del grup Primàries, va compartir el seu malestar per la situació de l'AV de Can Cortès i l'equip de govern, proposant una tercera opinió tècnica sobre la viabilitat de tornar a fer de sentit únic el carrer Folch i Torres.

Jordi Plaza, com a govern, va defensar que el doble sentit era millor per al veïnat, que revertir el carrer podria comportar retornar la subvenció de més de 200.000 euros rebuda per a les obres, sent aquesta moció «una moció aprofitada d'una associació de veïns per al desgast del govern».