política
31-12-2020 | 31-12-2020 #233

Nou Ple extraordinari per aprovar la segona partida de 100.000 euros en ajuts directes de l’Ajuntament

233-ple-extraordinari-per-aprovar-la-segona-partida-d-ajuts-directes-1609425884
Estat actual de les instal·lacions esportives de Can Falguera.

Un nou Ple extraordinari el passat 29 de desembre, principalment, per a l’aprovació d’ajuts en forma de subvenció, per un nou import de 100.000 euros, per al sector empresarial, comercial i de serveis del municipi. A més, a debat, l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals, juntament amb la desestimació de les al·legacions contra l’estudi de viabilitat econòmica i de l’explotació del servei de les pistes de pàdel i del servei de restauració a les instal·lacions esportives municipals de Can Falguera.

×

Els punts

#1. Aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals, i dels preus públics municipals, exercici 2021, aprovat per unanimitat.

Recordem que les ordenances fiscals, que són les que regulen els impostos i taxes de l’Ajuntament, van ser aprovades, provisionalment, a la sessió plenària d’octubre amb els vots favorables de l’equip de govern [ERC i Junts per Palau] i del grup Primàries, mentre que PSC-CP i Cs varen votar en contra. Ara, s’ha de realitzar l’aprovació final. Al grup de les 11 ordenances que van rebre modificacions —preu públic escoles bressol, ordenança fiscal general, IBI, IAE, ICIO, plusvàlua, taxa d’expedició de documents administratius, taxa d’ocupació de terrenys públics, taxa d’utilització privativa del domini públic local, taxa de la ràdio i taxa dels serveis urbanístics—, s’ha afegit l’equiparació a l’impost català, amb una bonificació del 100% sobre impost del CO2 per als vehicles considerats «clàssics» i/o «històrics».

Amb aquesta nova incorporació, Cs va votar, finalment, a favor. Així mateix, el grup PSC-CP, entenent que és la resolució del tràmit definitiu.

#2. Aprovació de les bases per a la concessió de subvencions per al sector empresarial, comercial i de serveis de PsiP, afectat per la COVID-19, també aprovat per unanimitat.

La regidora d’Empresa i Ocupació, Laura Navarro, va comunicar que d’aquesta segona convocatòria es poden beneficiar les empreses que hagin facturat menys d’1 milió d’euros durant l’exercici de 2019, compatible amb qualsevol tipus d’altres ajuts i, a excepció de les empreses que van rebre la prima subvenció de l’Ajuntament. Les empreses que facin la inscripció seràn sotmeses a un procediment d’estudi per part d’una comissió tècnica que decidirà si poden optar o no a l’ajut. Els 100.000 euros sortiran d’una part pressupostaris i d’una part del romanent.

#3. Desestimació de les al·legacions presentades i aprovació definitiva de l’estudi de viabilitat relatiu al contracte de concessió de serveis de l’explotació de les pistes de pàdel i servei de restauració a les instal·lacions esportives municipals de Can Falguera, aprovada per majoria amb el vot en contra de PSC-CP i Cs.

Des de l’aprovació del projecte executiu per a la millora de pistes a les instal·lacions esportives de Can Falguera, en junta de govern, el passat 2 de juliol, amb un pressupost de 201.586,97 euros —IVA inclòs— i l’adjudicació a l’empresa Courts International XXI SL, l’Ajuntament ha realitzat un estudi de viabilitat econòmica per a la realització d’un altre concurs que servirà per a la concessió del bar i la gestió de les instal·lacions esportives —recordem, però, que aquest punt va ser retirat de l’ordre del dia del Ple extraordinari del 13 de novembre—, establint un període d’exposició pública de l’estudi per a la presentació de possibles al·legacions.

El grup PSC-CP va presentar un conjunt de 4 al·legacions, el passat 17 de desembre —veure resum a continuació—, que els tècnics de l’Ajuntament han analitzat i que «desestimen» en base a que els sis escenaris estudiats al respecte no generen cap risc d’estabilitat financera.

Principalment els punts sobre: 1, la falta de determinació del risc operacional, on el concessionari ha d’assumir aquest «risc» per a que el contracte sigui una autèntica concessió; i 2, la falta de determinació de l’expedient acreditatiu de la conveniència i oportunitat, que «obliga» a que l’informe de viabilitat inclogui aquest expedient acreditatiu.

#4. Aprovació de l’expedient de contractació de la concessió de serveis per l’explotació de les pistes de pàdel i servei de restauració a les instal·lacions esportives municipals de Can Falguera, novament aprovat per majoria amb el vot en contra de PSC-CP i Cs.

Aquest punt, lligat a l’anterior, on les obres de les instal·lacions esportives de Can Falguera, amb un inici previst per al 4 de gener i amb una durada de tres mesos, on s’hi instal·laran unes pistes de petanca i de bitlles catalanes, cinc pistes de pàdel i el servei de bar, han de donar pas a la licitació per a la concessió dels serveis d’explotació de les pistes i del servei de bar i restauració, punt en que govern i oposició no es van posar d’acord —a excepció del grup Primàries, que veu amb bons ulls el projecte de viabilitat i l’equilibri financer del projecte—.

D’una banda el govern aposta per una concessió de 10 anys no prorrogables, amb una inversió inicial de 70.000 euros per part del concessionari, amb un cànon de 9.000 euros anuals —750 euros mensuals— amb una bonificació del 50% el primer any, i que s’ha de fer càrrec de la neteja i el manteniment i la contractació del personal necessari per a les gestions i serveis, al·legant que és un projecte global de benefici per al poble, amb consum de productes de proximitat en el servei de restauració, i que l’estudi per a l’adjudicació serà realitzat per un comitè d’experts.

A més, part del pressupost ja ha sortit de la partida reservada per a l’antic projecte de les bitlles catalanes —173.000 euros—.

D’altra banda, l’oposició no veu un bon equilibri en el preu del cànon, que troben molt baix respecte als preus de mercat. Marc Sanabria, com a portaveu del grup PSC-CP va afegir que «com la base de la concessió és l’estudi de viabilitat i les al·legacions, òbviament, votarem en contra».


SÍNTESI DE LES 4 AL·LEGACIONS PRESENTADES PEL GRUP PSC-CP

1.- Falta de determinació del risc operacional

De la lectura de Estudi de viabilitat econòmica per la concessió del servei per l’explotació de les pistes de pàdel i servei de restauració a les instal·lacions esportives municipals de Can Falguera es desprèn que l’equip redactor no ha analitzat el risc operacional que ha d’assumir l’adjudicatari de forma obligatòria segons l’article 15.2 de la LCSP.

2.- Falta de determinació de l’expedient acreditatiu de la conveniència i oportunitat

A l’informe de viabilitat no s’incorpora l’expedient acreditatiu de la conveniència i oportunitat de la forma de concessió del servei ni tampoc s’especifica que la iniciativa no genera risc per a la sostenibilitat financera del conjunt de la Hisenda municipa havent de contenir una anàlisi de mercat, relatiu a l’oferta i a la demanda existent, a la rendibilitat i als possibles efectes de l’activitat local sobre la concurrència empresarial.

3.- Greuge comparatiu i avantatge competitiva pel nou operador

L’escenari plantejat a l’estudi estableix que un nou operador privat obtindrà una posició d’avantatge competitiva respecte a la resta d’operadors, ja que no assumeix cap risc en la inversió —que assumeix l’Ajuntament— i amb un cost mínim mensual de cànon —inferior al preu de mercat immobiliari— per l’explotació de les instal·lacions, incomplint l’Article 38 de la Constitució Espanyola.

4.- Falta d’analisis de diferents escenaris

L’estudi proposat només analitza una situació de cobrament de cànon fix a l’adjudicatari que és molt inferior al valor potencial lucratiu de les instal·lacions a explotar. Però en aquest cas, l’equip redactor no ha analitzat altres escenaris possibles com el cobrament d’un cànon amb una part fixa i una part variable percentual en funció dels ingressos, per exemple, sent així més beneficiosa per la corporació.