política
25-09-2020 #230

Llarga jornada de la sessió plenària de setembre després de les vacances amb l’inici del nou curs polític a Palau-solità i Plegamans

230-llarga-jornada-de-la-sessio-plenaria-de-setembre-despres-de-les-vacances-1601053744
Moments inicials de la llarga sessió plenària de setembre.

A l’última sessió plenària de setembre, al llarg de quasi cinc hores, s’han presentat un total de 10 mocions de caràcter ordinari més una moció de caràcter d’urgència per part de tots els grups municipals, coincidint amb la tornada a l’activitat política després del descans vacacional del mes d’agost.

×

El passat 24 de setembre i, de manera presencial, tal com es va fer al juliol, la Sala Polivalent va acollir la sessió del Ple ordinari de setembre. Una sessió novament «maratoniana» de quasi cinc hores on l’Ordre del dia ha estat, bàsicament, tot el conjunt de mocions presentades pels diferents Grups municipals, amb les «piles» carregades coincidint amb la tornada del curs polític després del descans d’agost.

A banda dels punts obligats de l’Ordre del dia, com són l’aprovació de l’acta de la sessió del ple anterior, donar compte de les resolucions emeses per l’alcaldia i acords de la junta de govern local des de l’última sessió plenària, les propostes d’urgència i, finalment, precs i preguntes, només ha hagut un punt que no ha estat moció —probablement perquè, amb l’experiència del setembre de l’any passat, on l’Ordre tenia 30 punts, dels quals 14 eren mocions i que la sessió va durar quasi set hores—.

El ple de setembre va començar amb la lectura feta per l’alcalde, Oriol Lozano, d’una denúncia feta per l’advocat de Jonqueras i Romeva on exposa l’estat de situació «aberrant» que estan vivint els presos, tancats permanentment als mòduls i aïllats sense realitzar cap activitat mentre duri aquesta situació sanitària o, com a mínim, fins al 2021, per ordre del TS va decidir tombar el tercer grau penitenciari dels presos polítics segons la llei 100.2. Lozano, també ha volgut demanar l’absolució per les detingudes del 23 de setembre.


L’Ordre del dia

#1. Aprovació de l’acta de la sessió del ple de data 30 de juliol de 2020; sent aprovat per unanimitat.

#2. Aprovació del model de fiscalització i intervenció prèvia limitada com a mesura de control intern de la gestió econòmica de l’Ajuntament; aprovat per majoria, amb l’abstenció del PSC.

L’interventor Francesc Pallarols. ha exposat que, per llei, s’han de fiscalitzar tots els actes econòmics de l’Ajuntament —ingressos, despeses, recaptacions, inversions i l’aplicació general del diner públic— de dues maneres: la formal i la material. La formal es realitzarà mitjançant la verificació del compliment dels requisits legals amb examen de tots els documents. La material es farà amb la comprovació real i efectiva de tots els fons públics.

Segons Pallarols, actualment ja s’està fent per transparència, però de manera menys exhaustiva que aquest nou model comporta. Reconeix, a més, que serà molta feina comptant amb pocs recursos.


Les mocions

#3. Moció presentada pel Grup municipal Primàries amb l’adhesió d’ERC i JxP, de rebuig a l’espionatge polític d’activistes, periodistes i autoritats; aprovada per majoria, amb l’abstenció del PSC i el rebuig de C’s.

La portaveu de Primàries ha exposat la greu notícia que va sortir al juliol sobre l’aplicació «Pegasus» i l’espionatge de periodistes, autoritats i polítics, com Roger Torrent, Jordi Puigneró o Ernest Maragall, entre d’altres, i reclama que s’investigui a fons i insta a tots els parlamentaris i diputats a donar suport a la proposta d’altres grups polítics.

#4. Moció presentada pel Grup municipal Primàries amb l’adhesió d’ERC per condemnar la fugida del rei emèrit Joan Carles de Borbó i reprovar al govern espanyol la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit; aprovada per majoria, amb l’abstenció del PSC i el rebuig de C’s.

Segons Solà, es calcula que la fortuna personal del rei emèrit puja a 2.000 milions d’euros mentre que els i les contribuents no arribem a final de mes. Sembla que la impunitat «regna al regne».

Mentre que C’s i PSC al·leguen que, de moment, no està requerit per la justícia i, per tant, té permesa la lliure circulació, d’una banda, ERC pregunta, basant-se en les explicacions de C’s i PSC, si la justícia no és igual per a tothom i què passa amb la presó preventiva. D’altra, JxP exposa literalment que «aquest senyor ha de ser perseguir per la justícia...».

#5. Moció presentada pel Grup municipal Primàries amb l’adhesió d’ERC i JxP, per a subscriure el manifest per la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sanchez i la defensa de l’exercici dels drets fonamentals signat el 29 de maig de 2020 al congrés de diputats d’Espanya; igualment aprovada per majoria, amb el rebuig de C’s i l’abstenció del PSC.

Primàries ha compartit que 9 formacions polítiques ha escoltat els advertiments d’Amnistia Internacional respecte dels «Jordis», adherint-se al manifest de la seva llibertat immediata i ha demanat que tots els grups s’hi adhereixin.

C’s no ha volgut entrar en debat perquè «han sido condenados». PSC ha al·legat que «fer política és posar sobre la taula solucions per resoldre els problemes».

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Jordi Plaza, ha explicat que el 20S de 2017 hi errà allà, a la manifestació davant la seu d’Economia i que els «Jordis» van demanar tothom que marxés a casa pacíficament.

Jordi Pujol, portaveu de JxP, ha dit que això li feia vergonya, a banda d’al·ludir a la intel·ligència del portaveu socialista, Marc Sanabria, fet que ha provocat que l’alcalde Lozano el cridés a l’ordre.

#6. Moció presentada pel Grup municipal Primàries, de rebuig a la fusió de les entitats bancàries Caixabank i Bankia; aprovada per majoria amb el rebuig de Cs.

Solà reclama una banca pública catalana ja que dels 25.000 milions d’euros que enviem a Madrid, només ens tornen poc més de 3.000 milions d’euros. A més, dubta de si és una fusió o una absorció bancària.

#7. Moció presentada pel Grup municipal Cs, per a l’elaboració d’un pla municipal en contra de l’okupació il·legal d’habitatges; sent rebutjada per majoria, per tots els altres grups perquè, bàsicament, la moció no global no avarca el fons real del problema.

#8. Moció presentada pel Grup municipal Cs, per a rebutjar el transfuguisme com a pràctica de corrupció política que dinamita l’estabilitat democràtica de les corporacions locals; aprovada per majoria amb el rebuig de Primàries.

Mentre que l’exposició de la moció per part de Cs parlava de transfuguisme sense mencionar cap exemple ni a ningú, entre els altres grups, al final, ha sortit el tema de l’exregidor Truyols, primer regidor d’ERC i posteriorment, sense tornar l’acte, com a no adscrit, ocasionant algunes tensions entre els regidors i regidores.

#9. Moció presentada pel Grup municipal PSC-CP, de proposta sobre l’emergència educativa i el curs escolar 2020-21: «escoles segures, escoles obertes»; sent rebutjada per majoria, només amb el recolzament de C’s.

Mentre el PSC al·lega que la Generalitat hauria de fer un canvi en les prioritats pressupostàries, el govern explica que el 90% de les aules estan en funcionament, acusant al PSC de fer demagògia. Solà, per la seva banda opina que la moció no diu res sobre finançament i que sembla una «carta als Reis» confeccionada per la seu central del PSC.

#10. Moció presentada pel Grup municipal PSC-CP amb l’adhesió de C’s, de posicionament en contra la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes C-33 i C-32; aprovada per majoria, amb l’abstenció de Cs què, a priori adherit a la moció i que va retirar aquesta adhesió en directe.

#11. Moció presentada pel Grup municipal PSC-CP, per a la convocatòria dels consells municipals de participació; sent rebutjada per majoria amb l’únic suport de Cs.

PSC reclama que es facin, quant abans millor, tots els consells que encara no s’han fet i que consideren necessaris per al millor funcionament dels diferents sectors. El govern ha explicat quins s’han fet, quins es faran properament i el perquè de les circumstàncies que han provocat el endarreriment d’aquests consells; la principal causa, la pandèmia.

#12. Moció presentada pel Grup municipal PSC-CP amb l’adhesió de C’s i de JxP, en nom de la plataforma en defensa de la salut pública del Baix Vallès «Marea Blanca» de Catalunya per una atenció primària forta; aprovada per majoria amb l’abstenció d’ERC i el rebuig de Primàries.

Antonio López, representant de Marea Blanca. va exposar els punts de la moció, defensant una sanitat pública universal de qualitat, més pressupost, prou retallades, l’obertura de tots els centres encara tancats i la recuperació el metge de capçalera, desaparegut en la crisi sanitària actual.

#13. Donar compte de les resolucions emeses per l’alcaldia i acords de la junta de govern local des de l’última sessió plenària.


Propostes d’urgència

Després de quatre hores de sessió, una moció d’úrgència presentada el mateix 24 de setembre pel grup municipal Primàries i, amb l’adhesió en directe de JxP i ERC, en suport al MH President de la Generalitat, Quim Torra, respecte per a les institucions catalanes i en contra de la repressió; aprovada per majoria amb el rebuig de C’s i del PSC.