política
18-10-2019 #219

El protocol de seguretat aplicat durant la Festa Major qualificat per la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

219-l-ajuntament-qualifica-el-protocol-aplicat-a-la-festa-major-1571377362
J.Plaza, E. Soler, X. Virgili i A. Pérez Maldonado a la roda de premsa sobre la qualificació del protocol de seguretat. [Foto: L’Alzina].
×

El passat divendres 4 d’octubre, en roda de premsa, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, la Policia Local i Mossos d’Esquadra van fer una valoració molt positiva del funcionament de coordinació de seguretat que es va aplicar durant la Festa Major. En aquest dispositiu, coordinat per la Policia Local, han participat les regidories de Seguretat Ciutadana i Festes Populars, Igualtat, Joventut, Esports, entitats organitzadores de la Festa Major, una empresa privada de seguretat, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil i Mossos d’Esquadra.

Les explicacions de l’aplicació del protocol van estar a càrrec de la regidora de Seguretat Ciutadana, Eva Soler, el regidor de Festes, Jordi Plaza, l’Inspector de la Policia Local, Xavier Virgili, i el Sotsinspector dels Mossos, Antonio Pérez Maldonado. L’objectiu estratègic de la Subcomissió de Seguretat era crear una cultura de treball en xarxa per responsabilitzar totes les àrees i departaments municipals en problemàtiques comunes, en aquest cas, la seguretat a la Festa Major.

Entre altres actuacions, s’ha abordat el «botellot» i les conductes associades al consum de begudes alcohòliques al carrer; el protocol contra les agressions sexistes i els diversos incidents que poden donar-se durant o relacionats amb la Festa Major sobretot en la franja nocturna.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Eva Soler, va agrair la feina feta per totes les parts i agents implicats en seguretat, des de la Policia Local, Mosos d’Esquadra, Protecció Civil, les agents preventives del Punt Lila i els controladors de la seguretat privada. A més, va valorar positivament tot el protocol: «La Festa Major ha estat un èxit a nivell de seguretat i organització. Creiem que les accions que vam decidir no eren senzilles, com per exemple el tancament dels pàrquings. Una vegada aplicada, creiem que ha estat una decisió molt encertada». Alhora, va explicar que «l’objectiu era sumar forces i que tots treballem en xarxa».

Concreció de les actuacions sota el protocol

Una de les mancances a corretgir per a propers esdeveniments és la de fer un millor i exhaustiu control de la iluminació de totes les zones adients de la vila, com la zona del bosc de la Verneda.

Una de les mesures aplicades que ha tingut una incidència més positiva, ha estat el tancament dels aparcaments de terra al darrera de l’espai de barrakes i el situat al costat de l’Espai Jove, dos dels llocs on es concentrava més nombre de persones de manera incontrolada.

Jordi Plaza, regidor de Festes ha manifestat que de cara a pròximes festes majors, una altra millora serà poder facilitar a les persones que utilitzen aquest espai un lloc perquè dipositin ampolles i gots i «intentar que embrutin el menys possible».

Durant tots els dies de Festa Major, respecte del tema del «botellot», els agents de seguretat van efectuar algunes intervencions, de las quals cap d’elles va acabar en denúncia. Prèviament, la Policia Local va realitzar durant el mes d’agost una campanya per conscienciar sobre l’incivisme que provoca el «botellot» i per informar de les conseqüències i sancions que comporta beure al carrer. A la campanya es va prioritzar la funció informativa, que podria ser sancionadora en casos de reincidència o conductes greus.

Paral·lelament, des de la Karpalila es van detectar 15 incidències de nivell 1, que fan referència a comentaris o gestos inapropiats, i 2 incidències de nivell 2, que fan referència a tocaments o accions inapropiades. En aquest cas però, només un dels incidents no anava vinculat al protocol d’agressions sexistes sinó a baralles sorgides davant de la Karpalila. L’altre, no va acabar en denúncia. Respecte a la seguretat en els domicilis durant els actes de la festa, no es va detectar cap incidència degut a la bona coordinació enla la Policia local i el Mossos.

Per altra banda també van fer incidència en les mesures per a la reducció de volum de so dels esdeveniments de la Festa Major. Un equip de l’Ajuntament va dur a terme controls de nivells de so des de les cases més properes, a diari i en cap moment es van sobrepassar el 80 dB, per sota dels 100 dB que permet la normativa en actes de festes —de fet, totes les actuacions musicals tenen a la taula de so un limitador a 100 dB—.

Segons va comunicar el regidor Plaza, proposaran l’any vinent que els limitadors de les taules de so passin dels 100 als 90 dB. A més, va resaltar que enguany només van haver d’atendre una trucada per queixes d’aquest tipus en totes les nits de la Festa.

La regidora Soler va explicar que l’Ajuntament de Palau està en xarxa amb altres municipis de la zona on poden intercanviar informació sobre els punts més forts del protocol amb la possibilitat de poder incloure’ls a altres protocols d’altres municipis que encara no tenen el seu propi protocol o no s’han adherit al protocol d’Interior de seguretat de la Generalitat.

Finalment, el Sotsinspector dels Mossos, Antonio Pérez Maldonado, va expressar el sobreesforç de les dotacions de Mossos, fent hores extra degut a la coincidència de la festa major d’alguns municipis de la demarcació, resantant la bona coordinació i l’esforç conjunt de Protecció Civil.