política
30-10-2020 | 31-12-2020

Fòrum Ciutadà de Priorització per decidir les propostes finalistes dels pressupostos participatius 2020

231-forum-ciutada-de-prioritzacio-dels-pressupostos-participatius-2020-1604052217

El passat 28 d’octubre va tenir lloc el Fòrum Ciutadà de Priorització, una sessió participativa de forma virtual a través de la plataforma Jitsimeet de Localret, oberta a tots els veïns i veïnes del municipi majors de 16 anys que va servir per debatre i seleccionar els projectes i iniciatives que es sotmetran finalment a votació.

×

Els assistents, a través d’una dinàmica participativa, van haver d’escollir un màxim de 10 propostes finalistes per a cadascun dels 2 àmbits d’actuació del procés.

Recordem que els pressupostos participatius d’enguany rebran una subvenció de 240.000 euros dividits en dos àmbits d’actuació, 120.000 euros per a l’àmbit social —propostes d’actuació que tinguin a veure amb l’atenció a les persones, el suport a col·lectius vulnerables, les ajudes i prestacions econòmiques a veïns i veïnes—; i 120.000 euros per a l’àmbit de sostenibilitat —propostes d’actuació que representin millores del municipi en termes de cura del medi ambient, pràctiques sostenibles, estalvi energètic, reducció de residus etc.—, tal com vam anunciar a la revista de juny d’enguany, núm. #227.

Una comissió de Seguiment dels pressupostos participatius es va reunir per valorar les prop de 300 propostes registrades, atenent el seu encaix i ajustament ens els dos àmbits d’actuació, l’adequació a la normativa, plans i marc jurídic vigent i l’ajustament al marc competencial de l’Ajuntament.

Les propostes resultats d’aquest primer cribratge es van traslladar als serveix tècnics per estudiar la seva viabilitat tècnica i econòmica —els projectes elegibles havien de tenir un cost inferior a 120.000 €—. D’aquesta segona part es van validar un total de 50. La resta es van desestimar per inviabilitat, projecte ja existent, proposta semblant entre les vàlides o que no s’adequa a l’àmbit d’actuació, entre d’altres.


Fòrum Ciutadà telemàtic

Una desena de palauencs i palauenques es van donar cita telemàticament per a fer i argumentar les seves propostes del total de 50, que va comptar amb la presència de l’alcalde i regidor d’esports, Oriol Lozano; i del regidor de Participació, Educació i Joventut, Ignasi Fargas.

Els participants al Fòrum Ciutadà van haver de triar, d’una banda 10 propostes les 13 presentades en el bloc de l’àmbit social; d’altra, 10 propostes de les 37 presentades en el bloc de l’àmbit de la sostenibilitat —que van acabar sent 13, ja que hi va haver un quàdruple empat entre les menys votades—.

A l’àmbit social, preseleccionades les propostes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 i 13. A l’àmbit de sostenibilitat, preseleccionades les propostes 1, 2, 3, 6, 8, 9, 16, 21, 22, 25, 28, 31 i 33.

Podeu veure totes aquestes propostes i el seu cost aproximat a tutries.palauplegamans.cat.

Segons va indicar el regidor Fargas, es preveu que al llarg del mes de novembre es facin totes les valoracions i el vot per a l’aprovació final de les propostes «guanyadores».