política
15-07-2021 #239

L'estudi de viabilitat de la futura Piscina Municipal diu que és viable la seva construcció i manteniment

239-estudi-de-viabilitat-de-la-piscina-municipal-1626324663
La futura Piscina Municipal ÉS VIABLE

L'Ajuntament fa públic l'estudi de viabilitat per al projecte de construcció de la futura Piscina Municipal davant la ciutadania l'últim dia de juny. Aquest estudi veu viable la construcció d'un complex esportiu amb piscines.

×

L'alcalde de Palau-solità i Plegamans, Oriol Lozano, va presentar el passat 30 de juny, l'Estudi de viabilitat del complex esportiu amb piscina municipal a la vila. A la presentació, l'alcalde va estar acompanyat de Mercè Guàrdia, arquitecta tècnica de Serveis de l'Ajuntament; Albert Abaurrea, cap de l'Oficina d'Equipaments Esportius de la Diputació de Barcelona; i de Jana Garcia, de la consultoria Itik Consultoria d'Esports i Lleure S.L., equip redactor de l'estudi de viabilitat.

Segons l'informe, es proposa ubicar en el solar qualificat d'equipament esportiu situat a l'Avinguda Ebre amb Avinguda Maria Aurèlia Capmany, i tindria un total de 4.107,68 m2. El cost de construcció s'estima en 4.805.318,46 euros.

S'ha escollit aquesta ubicació perquè la titularitat del sòl és municipal, perquè està cèntrica i ben comunicada, limita amb la Ronda Verda i està proper a altres espais esportius i a l'aire lliure, té bon accés a peu des del nucli i ampli espai per aparcament, forma part de l'itinerari de la línia del bus interurbà, i està situat en un tram urbà proper i ben comunicat amb la zona industrial de la vila.

Segons Lozano, la bona notícia és que l'informe es favorable a la construcció del complex esportiu amb piscines «i això és el primer pas per poder tirar-lo endavant».

L'alcalde va agrair el suport de la Diputació de Barcelona en l'elaboració d'aquest informe i va indicar que l'acció: «És un pas endavant per a un projecte que està dins del nostre Pla d'Acció Municipal —PAM— i que la nostra ciutadania està demanant des de fa molts anys. Parlem d'un espai del que s'ha parlat molt però que ningú abans ho havia liderat».

A més, Oriol Lozano va aclarir que, abans de construir aquest equipament «era imprescindible fer aquest estudi de viabilitat per evitar que sigui una instal·lació deficitària, com ja ha passat en altres municipis». Per això, va assegurar, que s'han analitzat tant el cost, com les despeses i manteniment, per tal que sigui sostenible econòmicament, socialment i esportivament.


L'inici

Com ja hem explicat en altres ocasions, els inicis del possible projecte de la Piscina municipal surt a finals de la legislatura 2007-2011, amb el govern municipal format per CiU, ERC i PP.

Els propers anys hi va haver algunes irregularitats en el projecte que va acabar en els tribunals.

Finalment, en octubre de 2020, amb el nou govern ERC-Junts, l'alcalde Lozano, juntament amb tècnics municipals, es van reunir amb responsables de l'Àrea d'Esports de la Diputació de Barcelona, a partir de la petició que es va fer des de l'Ajuntament d'engegar l'estudi de viabilitat per a la construcció de la piscina municipal a la vila.

En aquesta primera trobada, els representants municipals van exposar als responsables de la Diputació la necessitat que té el municipi d'aquest equipament esportiu, així com de totes les opcions de què disposa en quant a espais i recursos per fer realitat el projecte.


Les futures instal·lacions

El complex constaria de dues piscines cobertes, dues piscines exteriors i sales esportives —una sala de musculació, tres sales d'activitats dirigides, espai exterior per a activitats, etc.—, així com d'espais complementaris i auxiliars.

La superfície de les piscines seria la següent:

  • Interiors: Vas principal, 200m2; vas complementari, 75m2.
  • Exteriors: Vas principal, 200m2; vas complementari, 50m2.

A més, segons l'estudi, es realitzaria instal·lació i activitats adaptades a persones amb diversitat funcional, així com programes per a col·lectius en risc d'exclusió social. En el complex es preveuen cursos de natació, activitats dirigides al medi aquàtic, natació lliure, activitats dirigides terrestres, entrenaments personals, activitats organitzades a l'exterior, etc.

L'estudi conclou que l'equipament esportiu compleix una triple viabilitat: econòmica, esportiva i social. A més, constata que és un equipament per promoure l'activitat física de salut i lleure orientada a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

D'altra banda, es constata que és un equipament amb una inversió rellevant però amb un impacte directe a més del 17% de la població i amb una explotació autofinançada. I, alhora, és una oportunitat per a incrementar la qualitat i diversitat del sistema esportiu local amb un gran impacte directe i indirecte a tota la població.


L'estudi de la viabilitat

Aprofundint en l'estudi presentat per l'alcalde, Oriol Lozano, podem trobar la relació del possible full de ruta per a la construcció del complex municipal amb piscina.

A banda de la redacció de plecs tècnics i de plecs administratius, que ja està en marxa, trobem que la licitació del concurs del projecte arquitectònic està prevista per a la tardor d'enguany; la redacció de l'avantprojecte i del projecte executiu, amb una durada de 5-9 mesos, juntament amb el projecte de gestió, per a l'any vinent; l'execució de l'obra, d'una durada entre 14 i 16 mesos, per a l'any 2023. Finalment, la inauguració estaria prevista per a l'any 2024.

La piscina coberta

La piscina coberta pretén ser un equipament poliesportiu amb una oferta esportiva dirigida als diferents segments de la població orientada a la salut, la formació i el lleure. A part de les piscines interiors i exteriors, el complex esportiu tindrà Sauna i bany vapor, solàrium, sala de fitness i musculació, 3 sales d'activitats dirigides i espai exterior per a activitats, vestidors col·lectius, individuals i de grup, cafeteria i sala de reunions, entre d'altres equipaments.

Possibles activitats

El complex esportiu preveu fer cursos de natació, activitats dirigides i complementàries de medi aquàtic, natació lliure, entrenaments personals, fitness i algunes activitats puntuals. Per a qui? Activitats obertes a tota la població.

Càlculs de la viabilitat

L'estudi revela tres tipus de viabilitat: l'esportiva, la social i l'econòmica.

Respecte de la viabilitat esportiva, compta amb una demanda potencial d'abonaments regulars de 2.000 a 2.500; una altra demanda potencial d'usuaris d'activitats no abonats —cursets—, d'entre 300 a 625 usuaris; i, finalment, amb entrades puntuals anuals i abonaments i entrades d'estiu, sobre 2.000 entrades.

Pel que fa a la viabilitat social, l'equipament promourà l'activitat física de salut i lleure orientada a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, amb activitats dirigides i adaptades a tots col·lectius de població; l'espai de dinamització d'altres espais esportius i d'activitat física en el medi natural i espai de trobada i interacció social; i la creació d'11 jornades laborals complertes, amb accés dels i les joves al món laboral a través de l'àmbit esportiu.

De la viabilitat econòmica dir que, pel que respecte als ingressos, l'estudi desglossa la previsió de 5 anys: el primer, 1.050 abonats amb 635.000 euros aproximadament d'ingressos; el segon, 1.500 amb 819.000 euros; el tercer, 1.700 i 919.000 euros; el quart, 1.900 socis i 1.025.000 euros; i el cinquè any, 2.000 abonats i aproximadament 1.070.000 euros d'ingressos. Pel que respecte a les despeses: 710.000 euros aproximadament el primer any que, anualment, aniran pujant fins arribar als 843.000 euros el cinquè any.

Previsió de la inversió

Amb una inversió prevista inicial de 4,8 milions d'euros, dels quals 1,334 milions corresponen als espais esportius i 3,471 milions als espais complementaris i auxiliars. L'estimació del cost dels estudis és de 590.000 euros; l'estimació del cost de l'equipament i mobiliari, 200.000 euros; i les despeses de preobertura, 15.000 euros.

Conclusions

En conclusió, l'estudi revela la triple viabilitat: social, econòmica i esportiva, amb un impacte directe a més del 17 de la població i amb una explotació autofinançada.


JMP 11072021 | Font: Aj PsiP