política
15-11-2019 #220

Esquerra Republicana torna a guanyar la repetició de les Eleccions Generals del 10N, augmentant el percentatge de vots obtinguts

220-esquerra-republicana-torna-a-guanyar-les-eleccions-generals-del-10n-1573800469
Gràfic comparatiu electoral 10N vs 28A
×

Esquerra Republicana de Palau-solità i Plegamans ha revalidat a seva posició com a força més votada guanyant la segona convocatòria de les Eleccions Generals 2019, celebrades el passat dia 10.

A aquesta repetició electoral o «segona volta», l’índex de participació ha disminuït quasi 5 punts respecte les eleccions de l’abril [28A], concretament un 75% del cens electoral versus el 80,29% del 28A —una participació notable encara que les previsions pronosticaven una participació més baixa—. Un total de 8.440 vots, dels quals 29 nuls i 58 en blanc emesos pels palauencs i palauenques en una jornada sense incidents destacables.

Com a primera força, ERC guanya les eleccions amb un total de 2.138 vots i un 25,42% del total, amb una pujada corresponent al 1,92% respecte el resultat del 28A.

El PSC es reafirma com a segona força política a Palau, malgrat el lleu descens, una disminució de 3,5 punts respecte el 28A, 17,30% vs 20,86%, amb un total de 1.455 vots.

En Comú Podem-Guanyem el canvi continua en tercera posició, també amb una baixada d’1 punt respecte el 28A, amb un total del 16,56% i 1.393 vots.

Seguits per JxCat-Junts, en quarta posició, que augmenta 1 punt respecte el mes d’abril, emportant-se el 11,84% del total de vots, concretament 996 vots.

Vox continua creixent, quasi un 97% en 6 mesos, 7,79% en front del 3,99% anterior.

Al contrari que Vox, Ciudadanos baixa quasi un 50%, del 13,01% de l’abril al 6,85% d’ara, això sí, mantenint la sisena posició com a força política de la vila.

El PP també ha incrementat el percentatge de vots 2,5 punts, obtenint el 6,47% del total

Les CUP, que es presenten per primera vegada a unes eleccions generals, han obtingut el 4,34% del total dels vots.

PACMA ha perdut mig punt respecte el mes d’abril, 1,22% vs 1,79%.

Más País també irromp per primera vegada a Palau, obtenint l’1,20% dels vots, concretament 101.

Altres forces polítiques com I. Fem., PCTC, Recortes Cero-GV, IZQP, PCPC i PUM+J han quedat per sota de l’1% dels vots, no arribant a 10 vots cap dels partits.

També, al Senat, els vots han anat pràcticament en paral·lel als del Congrés, i amb variacions similars respecte el passat abril.

Algunes valoracions de les eleccions 10N

Aquesta redacció ha pogut parlar, poques hores abans del tancament de la revista, amb alguns partits que tenen representació com a grup municipal a l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans per a conèixer, de primera mà, les valoracions i el punt de vista sobre els resultats electorals del 10N.

Segons ha manifestat Jordi Plaza, portaveu d’Esquerra Republicana, la valoració «a nivell nacional ERC torna a guanyar les eleccions a Catalunya en vots i escons, acomplint així els objectius que ens havíem marcat: fer créixer l’independentisme, persistir en la mobilització i quedar per sobre de C’s en escons per poder forçar al govern espanyol a encetar una negociació amb el govern català.
A nivell local, valorem molt positivament el fet d’haver guanyat a totes les meses de Palau-solità i Plegamans on, tot i baixar la participació, aconseguim gairebé mantenir el nombre de vots i augmentar la distància amb la segona formació en nombre de vots.
Agraïm enormement el suport que ens ha donat la ciutadania de la vila i del país.
Ens preocupa l’augment de votants cap a l’ultra dreta, tant a la nostra vila com al país.
Caldrà treballar molt per expulsar el feixisme de les nostres institucions i de la societat.».

Marc Sanabria, com a portaveu del PSC, ens ha explicat que «ens consolidem com a segona força en unes generals, quan venim d’anys on la nostra posició era més petita, el que ens converteix en l’única alternativa viable a l’independentisme a Palau i en un partit central a la societat de la vila i de Catalunya.
Venim d’anys on es va pregonar la desaparició del PSC, però el PSC torna a estar viu i amb força. L’augment molt significatiu de Vox a Palau hauria de fer reflexionar a alguns dirigents independentistes locals si, amb algunes accions que han protagonitzat en els últims mesos, han provocat que una part dels nostres veïns i veïnes s’hagin refugiat en una opció radical com Vox.»

Aquesta revista també ha pogut parlar amb la portaveu de Primàries, partit que, encara que no s’ha presentat a la repetició de les Eleccions Generals del 10N, també ha volgut aportar la seva visió dels resultats, celebrant els «bons resultats de l’independentisme a les eleccions espanyoles del 10N.
Primàries felicitem als partits que s’han presentat. ERC i JxCat han obtingut uns bons resultats i celebrem que la CUP hagi pogut entrar al «Congreso» dels Diputats i així complir el seu objectiu.
Veiem amb preocupació la pujada de VOX i qüestionem que partits amb la seva ideologia aportin cap benefici al bé comú, malgrat totes les proclames que fan. En tot cas crea molta incertesa.
Pensem que el President en funcions, Sr. Pedro Sànchez, ha estat un mal estratega i que convocar eleccions a canvi de res, doncs...no valia la pena. S’han gastat molts diners i ha suposat que la ultradreta estigui al «Congreso» amb molta comoditat.
La caiguda de Ciudadanos era previsible, no es pot jugar a incendiar constantment la població.»

Des d’aquesta redacció, volem agraïr els polítics que ens han expressat la seva visió dels resultats electorals.