política
22-01-2022 #245

El PSC reclama al Parlament recuperar l'obertura del CAP Palau

245-el-psc-reclama-al-parlament-l-obertura-total-del-cap-1642835856
Foto: PSC PsiP

Els socialistes demanen al Parlament de Catalunya tornar als horaris d'obertura del Centre d'atenció primària que havia abans de la Covid-19 com ja s'ha fet a altres municipis, obrint de nou els dissabtes, i proposen que s'estudiï obrir de forma continuada de dilluns a diumenge.

×

El Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar ha registrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya, a instancia del PSC local de PsiP, per instar al Departament de Salut de la Generalitat a la reobertura de forma immediata del servei d'atenció primària els dissabtes al CAP PsiP, i exigir el retorn de l'assistència prestada abans de la pandèmia de dilluns a dissabte.

La proposta de resolució ha estat registrada pel portaveu del PSC, Marc Sanabria, i el diputat de la comarca, David González, i es debatrà en les properes setmanes a la Comissió de Salut.

El passat 20 de març de 2020, ja fa gairebé dos anys, es va comunicar que el Centre d'Atenció Primària de Palau-solità i Plegamans tancaria els dissabtes fins a nou avís «excepcionalment i a causa de la COVID-19».

Segons informa el PSC, ha passat temps més que suficient per a que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya hagi organitzat els serveis de salut del territori i hagi realitzat les mesures pertinents per recuperar els serveis sanitaris tancats durant la pitjor fase de la pandèmia. La pandèmia ha demostrat la necessitat imperant del reforç dels serveis públics de salut i la reversió urgent de les retallades efectuades en la darrera dècada a Catalunya.

Segons el portaveu socialista, Marc Sanabria, «a la comarca, s'han anat recuperant els horaris reduïts que es van aplicar a diferents CAPs durant la pitjor fase de la pandèmia». En aquest sentit, Sanabria ha volgut agraït als professionals del CAP la seva incansable tasca aquests dos darrers anys i reconèixer la seva feina: «cal que la Generalitat els hi reconegui també dotant-los de més mitjans humans per que puguin desenvolupar la seva feina en les millors de les condicions». I també que «ara toca que la Generalitat compleixi amb la ciutadania de la vila, que veu com ha de desplaçar-se a altres municipis per rebre l'atenció que abans rebien a Palau» ha reblat Sanabria.

Per la seva banda, el diputat socialista, David González, ha explicat que «si alguna cosa ens ha deixat clara la pandèmia és que la salut és el més important». En aquest sentit ha destacat que «les retallades dels governs d'ERC i Junts durant els darrers deu anys, han minvat els recursos sanitaris, les condicions dels treballadors i treballadores públiques i la capacitat de l'assistència sanitària dels Centres d'Atenció Primària». Per aquest motiu González ha explicat que «des del Grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar hem proposat augmentar fins a un 25% del pressupost de salut a l'atenció primària, però el Govern no ha complert».

A més, els socialistes recorden que el Ple s'ha posicionat dues vegades a favor d'aquesta mesura, la darrera en la sessió de febrer de 2021 on es va aprovar una moció del PSC que acordava «Instar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a la reobertura de forma immediata del servei d'atenció primària els dissabtes al CAP Palau-solità i Plegamans, i exigir el retorn de l'assistència prestada abans de la pandèmia de dilluns a dissabte».

Per altra banda, la proposta de resolució demana a la Generalitat que s'iniciïn els treballs per ampliar els horaris del CAP local, per passar a horaris similars a altres municipis, amb l'obertura de dilluns a diumenge i amb majors horaris nocturns fins les 24h.


JMP 21012022 | Font: PSC PsiP