política
28-05-2021 #238

Després de molts mesos, el Ple de maig torna a fer-se de manera presencial

238-el-ple-torna-a-ser-presencial-1622202075
El Ple de maig a la Sala Polivalent de manera presencial.

La sessió plenària de maig es va tornar a fer de manera presencial després de 7 mesos fent-la de manera telemàtica. Això sí, novament a la Sala Polivalent, i no a la Sala de Plens de l'Ajuntament, per tal de complir amb les mesures de seguretat per Covid-19.

×

Ordre del dia: els punts

#1. L'aprovació de l'acta de la sessió del Ple de data 29 de abril de 2021, aprovat per unanimitat.

#2. L'aprovació inicial de l'expedient de modificació de crèdit núm. 9/2021, aprovat per majoria, amb l'abstenció del PSC.

Nova modificació de crèdit que afecta a 3 blocs. El primer, suplements de crèdit, per a la renovació d'un vehicle elèctric per a les brigades de neteja; projectes supramunicipals, aportacions de plans d'ocupació per al conveni EAIA, aportacions al Consorci de Turisme del Vallès Occidental i l'adquisició i reformes del mobiliari urbà. El segon, crèdits extraordinaris, per a la creació d'una nova partida de Teleassistència amb la Diputació, segons el canvi de conveni. Finalment, el finançament a càrrec del romanent de Tresoreria, amb un total de 350.981 euros, deixant el romanent final en 6.587.871 euros.

#3. Donar compte de l'informe d'intervenció trimestral respecte del pagament de factures del primer trimestre de 2021 que, segons l'interventor Pallarols, s'està pagant a 16 dies.

#4. L'aprovació de la pròrroga de la contractació del servei de neteja viària al municipi, lot 2, exp. 2019/34-8784, aprovat per majoria, amb l'abstenció de Primàries per dubtes no resolts.

#5. L'aprovació de la pròrroga de la contractació del servei de recollida de fibrociment a la via pública i al medi natural al municipi, lot 4, exp. 2019/34-8784, aprovat per unanimitat.

#6. L'aprovació de la pròrroga de la contractació del servei de deixalleria al municipi, lot 3, exp. 2019/34-8784, també aprovat per unanimitat.

Aquest punt, juntament amb el punt #4 i el punt #5 es van debatre conjuntament, encara que les votacions es van realitzar per separat, referent a les renovacions anuals dels contractes referenciats.

#7. L'aprovació de la convocatòria i bases específiques per a l'atorgament de subvencions en règim de competència competitiva adreçades a la compra de bicicletes o altres vehicles de tracció humana, aprovat per unanimitat.

Subvenció que neix del Pacte de Poble per un valor de 10.000 euros, amb un màxim de 250 euros per persona.

#8. La proposta de l'àrea tècnica i aprovació definitiva del reglament de les prestacions econòmiques de caràcter social de l'Ajuntament, que, novament, va ser aprovat per unanimitat, en relació a l'ajustament i petites millores en el redactat del reglament.

#9. L'aprovació del protocol intern per a l'abordatge de l'assetjament sexual, per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual en l'àmbit laboral de l'Ajuntament, també aprovat per unanimitat, en referència a l'elaboració d'un protocol intern i una comissió del protocol que surten del Segon Pla d'Igualtat.

#10. La petició declaració d'àrea amb mercat d'habitatge tens del municipi, segons la Llei 11/2020, de contenció de rendes de lloguer d'habitatges, aprovat per unanimitat, en referència a la regularització dels preus dels lloguers. El regidor d'Esquerra, Jordi Plaza, va refermar el compromís de l'equip de govern de cercar la millora de l'habitatge.

#11. El nomenament vocal consell municipal d'escoles bressol, també aprovat per unanimitat, per a la substitució de l'actual vocal, Marc Sanabria, per Miquel Cañizares.


Ordre del dia: les mocions

#12. La moció presentada per ERC i JxPsiP, amb l'adhesió de Primàries, PSC i Cs, sobre la pobresa menstrual, que va se aprovada per unanimitat.

Aquesta moció va ser presentada pel Jovent Republicà per demanar el canvi de l'IVA, del 21% al 4%, com a producte de primera necessitat. També per a la superació de l'estigma social, per a uns banys públics inclusius, per al foment de productes d'higiene íntima sostenibles i per garantir el seu abast a les persones en risc d'exclusió social.

#13. La moció presentada per Primàries per instar al govern espanyol en l'agilització dels tràmits de concessió dels NIE, residència provisional i permís temporal de treball per als menors no acompanyats, la qual va ser aprovada per majoria, amb l'abstenció de Cs.

Núria Solà, portaveu i regidora de Primàries, va començar fent un desgravi públic sobre la paraula MENA —Menors Estrangers No Acompanyats—, degut al mal ús amb caràcter despectiu que alguns col·lectius estan fent d'aquest mot. Solà va al·legar que la llei que regula això, falla. A més, falta informació i falta personal. «Els pocs permisos de treball i de residència són purament anecdòtics, ja que són els mínims», va afegir Solà.

Per la seva banda, la regidora d'ERC, Patricia Freire, va anar més enllà i va dir que el que està passant actualment és «el fracàs de la política dels regnes». A més, Freire va afegir que l'actual Llei d'Estrangeria està totalment obsoleta.

El regidor del PSC, Ignasi Martínez, va explicar que tot el procés costa tant perquè estem a la Unió Europea i, posar-se tots els membres d'acord, és una tasca molt difícil.

Ordre del dia: propostes d'urgència

#14. Donar compte de les resolucions emeses per l'alcaldia i acords de la junta de govern local des de l'última sessió plenària, que, òbviament, han estat enviades a tots els grups.

Com a proposta d'urgència, no n'hi va haver cap.


JMP 27052021