política
19-01-2020 #222

El Ple extraordinari del 28 de desembre aprova definitivament les ordenances d'impostos i taxes municipals de 2020

222-el-ple-extraordinari-aprova-les-ordenances-d-impostos-i-taxes-municipals-1579443686
Sergi Plaza Ruiz, nou regidor d'ERC-AM. [Foto: Ajuntament].
×

El passat 28 de desembre, coincidint amb el dia dels Sants Innocents, es va celebrar un Ple Extraordinari i amb caràcter d'urgència, principalment per a la resolució de les al·legacions i aprovació definitiva de les ordenances fiscals per a l'exercici 2020, a més de la incorporació com a nou regidor del Grup Municipal ERC-AM, Sergi Plaza, en substitució de Miriam Portillo, qui va presentar la seva renúncia per temes familiars a l'ultim ple ordinari de novembre.

Punts de l'ordre del dia

A banda de la ratificació de la convocatòria del Ple extraordinari de caràcter urgent, els dos punts van ser, el de la presa de possessió del càrrec de regidor de Sergi Plaza Ruiz, i el de la resolució de les al·legacions i aprovació definitiva de les ordenances fiscals per a l'exercici 2020, aprovat per majoria.

Les ordenances fiscals s'han sotmès a un període d'exposició pública en el que s'han pogut presentar al·legacions durant 30 dies hàbils a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona [BOPB]. Finalment, avui han quedat aprovades, desestimant així les al·legacions presentades pels grups municipals PSC-CP i Ciutadans, en contra, principalment, en la pujada de l'IBI amb dues modificacions destacables: una és la pujada del 15% de l'IBI en els trams més alts dels usos no residencials i l'altra, és la supressió de la bonificació de l'impost de vehicles per als que tenen més de 25 anys. L'equip de govern considera que les modificacions que s'han fet a les ordenances són justes, socials, necessàries i responsables.

El canvi més important afecta l'ordenança número 1, la de l'Impost de Bens Immobles. Es calcula que afectarà 134 padrons dels 7.840 que té la població, 35 comerços, 36 indústries i 63 solars. Suposa un increment del 15% de l'impost en el 10% més alt del padró en 4 usos: solars, comercial, industrial i sanitari. Es calcula que el canvi suposarà uns ingressos de 180.000 euros més per aquest concepte, de cara a l'any que ve.

També experimenta un canvi l'ordenança número 2: L'impost de vehicles. S'elimina la bonificació que fins ara tenien els vehicles de més de 25 anys. Aquesta canvi pretén ser un incentiu per a la renovació d'un parc antic de vehicles que contribueix negativament en agreujar l'ecosistema.

També hi ha alguna modificació de caire administratiu i fiscal. És el cas de l'Impost d'Activitats Econòmiques, l'IAE, que pateix una modificació de caire administratiu i financer. Mentre que l'ordenança de l'Impost sobre Instal·lacions, Construccions i Obres i té algun modificació administrativa, financera i tècnica.

Les ordenances 8, 9 i 19 també experimenten petites modificacions. Es tracta de la Taxa per expedició de documents administratius que incorpora una tarifa per l'expedició d'un document que no estava contemplat, la taxa de residus i la d'utilització d'instal·lacions esportives, totes elles amb modificacions poc o gens rellevants per a l'economia domèstica.

També hi ha petits retocs en la taxa de subministrament d'aigua potable, que correspon a l'ordenança 22 i la 24, la taxa de prestació de serveis culturals i socials. En tots dos casos, les modificacions són per adaptar-se a la normativa administrativa i fiscal de la Diputació de Barcelona. La resta d'ordenances es mantenen igual com fins ara.

La moció

El Ple va aprovar per majoria la moció presentada pels grups de govern [ERC i JxP] amb l'adhesió del grup Primàries, on es reclama la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d'Oriol Junqueras arran de la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea [TJUE] del 19 de desembre. Els grups PSC-CP i Ciutadans van abstenir-se.

D'una banda, Marc Sanabria, portaveu del PSC va al·legar que «les formes no són les correctes», referint-se en com s'havia inclòs la moció al Ple extraordinari.

D'altra banda, el portaveu de Ciutadans, Andrés Martínez, va dir que la convocatòria de la comissió informativa de la moció, la van rebre el dia 27, «para colocar una moción totalmente partidista», abandonant la sessió plenària en el moment de la votació, amb el permís de la Sala, comptant com a abstenció.