política
31-12-2020 | 31-12-2020 #233

El Pacte de Poble, una injecció de 306.000 euros per atenuar la crisi

233-el-pacte-de-poble-acord-politic-per-atenuar-la-crisi-1609425644
Els portaveus dels grups municipals a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

Les distintes formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament arriben a un acord per portar a terme una sèrie d’actuacions per tal de fer front a la situació actual de crisi sanitària i econòmica, en diferents àmbits: el «Pacte de Poble».

×

Amb la voluntat del govern d’incorporar a tots els grups polítics en el diàleg per consensuar les propostes més efectives per a la ciutadania i per a les empreses locals més afectades per la crisi, neix el «Pacte de Poble», amb unes propostes aprovades que sumen una injecció de 306.000 euros que es destinaran a la reactivació econòmica i a diverses mesures en diferents àmbits social, econòmic i medi ambiental que impliquen el treball transversal i coordinat de diferents àrees de l’Ajuntament.

El passat 29 de desembre, en roda de premsa, l’alcalde, Oriol Lozano, i els portaveus dels diferents grups polítics municipals —Jordi Plaza [ERC], Jordi Pujol [JxPsiP], Marc Sanabria [PSC-CP], Andrés Martínez [Cs] i Núria Solà [Primàries]— van fer la presentació oficial de l’acord de Pacte de Poble.

Segons els portaveus, ha estat una tasca difícil: d’una banda, la diferència de ideologies polítiques; i d’altra, trobar els acords adients al moment actual i els canvis constants que aquesta situació comporta. Aquest consens posa de manifest que, quan hi ha voluntat i un objectiu comú, a banda de les diferències partidistes, el «sit & talk», de tant en tant, funciona.

El futur immediat decidirà una possible renovació i/o continuació que, ara per ara, no es pot predir. Això sí, «l’acord ens serveix d’aprenentatge; molts ajuntaments van tenir una iniciativa similar però s’han anat quedant pel camí», var compartir l’alcalde Lozano.


Àmbits de treball

Partint de la base que cal tenir en compte també l’anul·lació temporal de les ordenances del mercat i de les terrasses, la qual cosa implica una reducció en la previsió d’ingressos, els àmbits de treball de l’acord són:

  • Reactivació de l’economia del municipi, lluita contra l’atur, creació d’ocupació estable i de qualitat, i generació d’oportunitats empresarials i laborals a tots els sectors, i especialment, als situats estratègicament en millor posició de cara al futur. Promocionant «bonus» a la ciutadania —50.000 €—; incrementant els plans formatius i de capacitació en tecnologies digitals —10.000 €—; i amb ajuts per a empreses i autònoms —100.000 € ja executats + 100.000 € pendents—.
  • Preservació i enfortiment de l’equitat social per garantir les necessitats bàsiques i la participació en àmbits essencials com la cultura, l’educació, l’esport, la igualtat de gènere o la inclusió i la salut, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables. Amb un estudi per conèixer la situació actual de les entitats culturals de la població i de les seves necessitats més prioritàries —6.000 €—; i amb una nova línia d’ajuts de serveis socials per garantir la digitalització de les famílies en dos àmbits: adquisició de dispositius i connexió a xarxa —5.000 €—.
  • Aprofitar les mesures que es plantejaran per impulsar estratègies de poble orientades a la sostenibilitat, a la preservació del medi ambient, a la lluita contra el canvi climàtic i a la creació d’oportunitats de progrés social i econòmic sostenible en aquest àmbit. Amb campanyes de sensibilització en el tractament mediambiental —3.000 €—; la instal·lació de plaques fotovoltaiques, o altres sistemes d’aprofitament d’energies renovables —recursos propis—; la implementació del projecte «Una llar, una bicicleta», amb l’objectiu de fomentar els desplaçaments urbans de forma sostenible —10.000 €—.
  • Mesures en l’àmbit de l’habitatge, l’exclusió residencial, gent gran, dependència i de les persones amb discapacitat. Amb un estudi de viabilitat del servei de residència municipal —5.000 €—; el Pla de reconversió de locals comercials en habitatges —recursos propis—; i amb subvencions, amb caràcter retroactiu, als establiments comercials per a la compra de material de protecció COVID —5.000 €—.
  • Mesures en l’espai públic davant la crisi sanitària. Amb la realització d’un Pla de PAE [Polígons d’Activitat Econòmica] per a la millora de la competitivitat, imatge i estat dels polígons industrials de la nostra vila —col·laboració AMERC—; i amb accions d’urbanisme tàctic per a l’ampliació de zones amb preferència de vianants, especialment al centre —10.000 €—.
  • Mesures en l’organització municipal que garanteixin l’accés àgil a mesures i ajuts per part de la ciutadania, així com l’adaptació en l’organització interna. Amb l’adaptació del web de l’Ajuntament amb la creació d’un apartat COVID per a tenir informació concreta i estructurada amb consells, noticies, evolució al municipi, ajuts, etc. —recursos propis—; i amb una trobada en memòria de les persones que han mort a la vila per COVID-19 i de reconeixement a les persones, tant treballadores, com voluntàries, que hagin jugat un paper transcendental —2.000 €—.