política
17-03-2020 #224

El govern de Palau presenta el Pla d'Actuació Municipal 2019-2023

224-el-govern-presenta-el-pam-2019-2023-1584450368
L'equip de govern a la presentació del nou Pla d'Actuació Municipal 2019-2023. [Foto: Ajuntament].
×

El 19 de febrer, el govern municipal va presentar, al Teatre de la Vila, el nou Pla d'Actuació Municipal 2019-2023 [PAM], amb la presència de l'alcalde, Oriol Lozano, acompanyat dels regidors i regidores del govern municipal, així com d'entitats, partits polítics, i d'associacions i veïns i veïnes de Palau.

El PAM, full de ruta del nou govern, i que s'anirà actualitzant amb el pas del temps, compta amb 25 objectius estratègics i contempla prop de 290 mesures repartides en 5 eixos: Ciutadania, Ocupació i Benestar, Territori, Educació i Cultura, i Justícia Social.

El PAM ja es pot consultar al web que l'Ajuntament ha creat específicament, http://pam.palauplegamans.cat, on es poden mirar els objectius i, al llarg del mandat, se'n podrà anar fent el seguiment del grau d'acompliment.

Trimestralment, s'actualitzaran les dades del retiment de comptes, de manera que tothom que ho vulgui en podrà anar fent un seguiment. En aquests moments, el grau total d'acompliment de les diferents àrees és: Ciutadania [19%], Ocupació i Benestar [41%], Territori [11%], Educació i Cultura [20%], i Justícia Social [25%].

Segons assegura el govern, el PAM s'ha redactat des de la transversalitat d'entendre l'acció de govern com un tot i no des de l'òptica de cada regidoria.

El PAM, amb les 288 mesures d'actuacions, tindrà incidència en els pressupostos i, sobretot, en els plans d'inversions dels propers anys, comptant ja des dels que s'han aprovat per al 2020.

A l'acte, Eva Soler, tinenta d'alcalde d'Educació i Cultura; Patrícia Freire, tinenta d'alcalde de Justícia Social; Laura Navarro, tinenta d'alcalde d'Ocupació i Benestar; Ignasi Fargas, tinent d'alcalde de Ciutadania; i Jordi Pujol, tinent d'alcalde de Territori, van resumir les accions de govern previstes en les seves respectives àrees.

En Ciutadania, el govern vol consolidar els pressupostos participatius i reorganitzar la Policia Local, entre altres temes; en Ocupació i Benestar, la principal tasca serà crear una marca que ens identifiqui com a poble; en Territori, implantar l'ús d'energies renovables als edificis municipals, canviar el sistema de recollida de residus, feminitzar l'espai públic i obrir l'Oficina d'habitatge local; en Educació i Cultura s'ha prioritzar finançar la socialització de llibres d'educació primària i apostar decididament per la festa del Guirigall; i, finalment, en Justícia Social, s'aplicaran polítiques per garantir els drets elementals com el dret a l'habitatge i l'accés als subministraments bàsics per a totes les persones, per sobre dels interessos dels oligopolis.


Un altre punt de vista

El PSC, com a primer grup municipal en l'oposició, ha manifestat la «manca d'experiència» de l'equip de govern i del «desconeixement» del límit de les competències municipals.

També ha afirmat que el 56% de les propostes presentades com a innovadores ja estaven sent executades per part del govern socialista durant els mandats anteriors.

Els socialistes palauencs es mostren decebuts davant la manca de sensibilitat en aquelles qüestions vinculades a l'atenció a les persones, doncs, bona part d'aquest pla, versa sobre actuacions que res tenen a veure amb la millora del dia a dia dels palauencs i de les palauenques.

Marc Sanabria, com a portaveu del PSC, va destacar que «el pla presentat evidencia la manca de projecte comú per a la vila, de les dues formacions integrants de l'equip de govern», donat que «no estem davant d'un Pla d'Actuació Municipal sinó d'un llistat de propostes genèriques, sense concretar».

Els socialistes també han lamentat que el Pla presentat no s'ha realitzat amb una alineació clara amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible [ODS] de l'Agenda 2030, tal com estan fent gran part de les administracions públiques.