política
24-12-2021

La masia de Can Maiol com a espai de cohabitatge jove i de cooperativisme

244-cohabitatge-jove-a-la-masia-de-can-maiol-1640348852

L'Ajuntament va presentar a la ciutadania, el passat dia 15 de desembre, el projecte de cohabitatge jove i cooperativisme a la masia de Can Maiol, patrimoni arquitectònic de la vila, amb l'objectiu de generar un grup impulsor de joves que vulgui vincular-se a aquesta iniciativa.

×

Aquest projecte sorgeix de la feina conjunta i transversal de les regidories d'Habitatge, de Joventut i de Patrimoni; i ofereix una gran oportunitat a joves del municipi que vulguin iniciar un nou projecte de vida i de feina.

A la presentació, Patricia Freire, regidora d'Habitatge va explicar les polítiques i les accions que està duent a terme l'Ajuntament des de la seva regidoria i la regidoria de Joventut, per fer front a l'escassetat d'habitatge de lloguer a preus assequibles, que dificulta l'emancipació de les persones joves i facilitar l'accés a l'habitatge. Per la seva banda, la regidora Soler va posar en valor aquest projecte de poble com a eina innovadora de preservar el patrimoni arquitectònic de la vila.

L'Ajuntament faria la cessió del dret d'ús de la masia de Can Maiol a una agrupació de persones constituïdes legalment en cooperativa d'habitatge, compromesos a tirar endavant un projecte de vida i professional a la masia i el seu entorn.

Aquest model obriria la porta a vincular l'ús residencial amb l'explotació i cura de l'entorn agroforestal en la masia. Els espais privatius es complementen amb espais comuns i polivalents, que aporten, a més d'estalvi i sostenibilitat, la possibilitat de desenvolupament professional.

Segons va informar l'Ajuntament, ja s'ha iniciat la rehabilitació de la masia, de la seva estructura i de la coberta amb un cost de les obres de 565.000 euros, i subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat, amb 156.000 euros. L'espai útil de l'edifici és de 1.200 m2, què es repartiria en 600 m2 d'espais comuns i comunitaris i 400 m2 d'espais privatius, aproximadament, els quals podrien albergar un mínim de 7 unitats de convivència.

Els primers passos a seguir són la creació del grup d'afinitat, clau per a la viabilitat del projecte de vida i professional —perfils, expectatives, valors i horitzons compartits—; i a constitució legal del projecte de cohabitatge a través de la cooperativa d'habitatge.


JMP 18122021 | Font: Aj PsiP