L'Ajuntament i la Diputació fan una primera trobada per encarregar un estudi de viabilitat per a la construcció de la piscina municipal
L’alcalde, Oriol Lozano, juntament amb tècnics municipals, es van reunir, el passat mes d’octubre, amb responsables de l’Àrea d’Esports de la Diputació de Barcelona, a partir de la petició que es va fer des de l’Ajuntament d’engegar l’estudi de viabilitat per a la construcció de la piscina municipal a la vila.
No parlàvem del tema de la piscina des de febrer de l’any passat —concretament, a la revista #201—, quan es va fer públic, al ple ordinari de gener, el tancament del segon contenciós administratiu per part de l’empresa Novem Systems 2010, comercial controlada al 100% per l’empresa Illa [Instal·lacions de Lleure Esportiu], en contra de l’Ajuntament, després de la sentència dictada pel magistrat titular del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 9 de Barcelona, acordant al ple començar a realitzar els primers moviments encaminats a realitzar alguna iniciativa participativa demanant l’opinió dels ciutadans.
La previsió inicial de la nova piscina municipal seria ubicar aquest complex en un solar d’uns 2.500 metres quadrats, encara per determinar.
En aquesta primera trobada, els representants municipals han exposat als responsables de la Diputació la necessitat que té el municipi d’aquest equipament esportiu, així com de totes les opcions de què disposa en quant a espais i recursos per fer realitat el projecte.
L’equip de govern, amb l’Alcalde Lozano al capdavant, ha valorat molt positivament l’entusiasme de tots els tècnics implicats en el projecte, «ja que és una reclamació històrica de la ciutadania a la qual donarem resposta amb rigor i, en tot moment, amb la màxima informació i transparència».
La previsió de l’Ajuntament és poder disposar d’un primer informe de la Diputació, amb la planificació, abans d’acabar l’any, i redactar l’estudi de viabilitat i l’avantprojecte de l’equipament en el transcurs de l’any 2020.
A més, caldrà estudiar també les diferents formes de gestió del servei per poder-lo oferir de la forma més eficient possible.
Antecedents
A finals de la legislatura 2007-2011, el govern municipal de Palau, format per CiU, ERC i PP, tenia interès per presentar un projecte de piscina a la societat palauenca.
Era una promesa electoral que CiU havia portat al seu programa, al·legant que era «un clamor popular de la societat palauenca».
El primer concurs públic va quedar desert perquè les empreses presentades no complien amb les clàusules que es demanaven des del govern, que encapçalava en aquell moment la convergent Mercè Pla. Després d’introduir algunes reformes i millores, les quals afavorien l’empresa Illa i que van aixecar gran enrenou per la manera en que es van fer aquestes «millores», el govern de llavors va aprovar la concessió administrativa per a l’execució del projecte a l’empresa Illa, presumptament relacionada amb el cas del 3%.
Davant de totes les irregularitats, la llavors regidora d’Iniciativa per Catalunya Verds [ICV], Àngels Marcuello, va interposar un contenciós contra la concessió, que va acabar amb l’anul·lació de l’acord del ple del 14 d’abril de 2011, segons la sentència del Jutjat núm. 10 del Contenciós Administratiu de Barcelona, del 7 d’octubre de 2013.
A partir d’aquí, l’empresa Illa, mitjançant la mercantil Novem Systems 2010, al desembre de 2015, va interposar un nou contenciós administratiu contra l’Ajuntament, ara amb govern socialista, Teresa Padrós al capdavant, on es reclamava la quantitat de 406.019,41 euros al consistori de Palau, en concepte de liquidació de la concessió i dels treballs realitzats, projecte bàsic, projecte executiu, etc.
Finalment, com hem dit al començament, la sentència de setembre de 2017 dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 9 de Barcelona, va tancar el contenciós a favor de l’Ajuntament.