opinió
25-08-2019 #217

Llibertat !! ...

Dos dies ha estat posada una pancarta en demanda de llibertat a la barana de l’ajuntament. Divendres passat a la nit va ser despenjada, com ha succeït en altres municipis, per un grup desconegut de persones molestes pel seu missatge. Quin era el seu contingut? Una sola paraula: LLIBERTAT!. També van ser despenjats alguns altres elements simbòlics: llaços grocs i pancartes de diversos espais de la població.

És del tot evident que el compromís permanent i visible de la ciutadania del nostre país, poble a poble, plaça a plaça, en defensa de la llibertat i el retorn de presos i preses polítiques i exiliades posa molt nerviosos grups minoritaris de persones que han convertit la supressió dels símbols i l’agressió de persones en el seu objectiu.

Argumenten que els carrers són de tots per defensar la seva agressió a la llibertat d’expressió. Des d’aquesta plaça i des del nostre compromís per la llibertat volem manifestar :

  • Que la pretesa neutralitat dels carrers no existeix. En un país on un govern legítim és a la presó o a l’exili per dur a terme el seu compromís electoral, on activistes no violents romanen segrestats a les presons de l’estat o forçats a marxar del país pel seu compromís en defensa dels drets democràtics, la neutralitat és impossible. En una situació de repressió com la que pateix el nostre país, la neutralitat del espais públics és com la pau dels cementiris; ens remet a la grisor dels carrers del franquisme on no tornarem.
  • Que davant aquest fet es poden prendre dues opcions. No entre la neutralitat i l’exigència de llibertat sinó entre la complicitat d’una banda i el compromís i la denuncia d’una altra. Pancartes i llaços són mostra de compromís i expressió de la dignitat col·lectiva d’un poble que es respecta a si mateix. Quin poble digne permetria una realitat de repressió com la que hem descrit sense comprometre’s per a superar-la? Quin poble, que no fos esclau, podria caminar pels carrers del seu país sense omplir-los de crits i símbols en demandes de llibertat?

Afirmem que l’absència de símbols i pancartes en exigència de llibertat en l’edifici del consistori durant la legislatura passada no mostrava pas la neutralitat de l’equip de govern sinó la seva complicitat amb la repressió. Ens felicitem que la barana de l’ajuntament s’hagi recuperat per a la dignitat col·lectiva.

DENUNCIEM ENÈRGICAMENT AQUEST ATAC A LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ.

DEMANEM A L’EQUIP DE GOVERN LA SUBSTITUCIÓ DE LA PANCARTA EN DEMANDA DE LLIBERTAT A LA MAJOR BREVETAT.

MANIFESTEM EL NOSTRE COMPROMÍS DE CONTINUAR MOBILITZATS CONTRA LES PRESONS I L’EXILI. AMB CONSIGNES, AMB CRITS, AMB CANÇONS, AMB SIMBOLS. PERQUÈ LA SOLIDARITAT ÉS LA NOSTRA MILLOR ARMA.

MOSTREM LA NOSTRA SOLIDARITAT AMB TOTES LES PERSONES REPRESALIADES QUE DE MANERA CREIXENT S’ENFRONTEN A DETENCIONS I CAUSES JUDICIALS PEL SEU COMPROMÍS PER LA LLIBERTAT I EL RETORN.

Acabem amb unes paraules d’en Jordi Cuixart

HO TORNAREM A FER. Perquè nosaltres hem pres la humil decisió, sense por i plens de coratge, de no retrocedir en tot allò que afecta l’exercici dels drets fonamentals, individuals i col·lectius.

Encara que se’ns jutgi per manifestar-nos, per mobilitzar-nos o per votar, estic convençut que ho tornarem a fer. Ens manifestarem, ens expressarem, ens mobilitzarem i votarem tants cops com calgui. Tal com ho hem fet fins ara: pacíficament i serenament, però amb tota la determinació del món. No hi ha força capaç d’impedir-nos-ho. Tenim l’esperança intacta, i res ni ningú no ens la prendrà.

16 de juny del 2019 a la presó de Soto del Real.

Mònica Vela, Norbert Froufe i 32 signatures més.

comparteix la notícia...