opinió
15-02-2022 #245

La recollida 'porta a porta' no agrada a tothom...

245-el-porta-a-porta-1644884114

Després de més de 1,5 mesos de funcionament del nou sistema de recollida d'escombraries «Porta a Porta» i haver llegit un article a la revista local L'Alzina del mes de gener, comentant la «Bona acollida General» del sistema per part dels ciutadans, m'he decidit a transmetre la meva opinió personal —compartida amb d'altres veïns—.

×

No conec el punt de partida del canvi realitzat, però segur que hi ha algun estudi, informe, recomanació d'alguna Consultoria, etc., o simplement una intenció de millora del Servei per part de l'equip de Govern Municipal, però com sol passar en molts casos «del dicho al hecho, va un trecho», o dit d'una altra manera, del que es posa als papers o PowerPoints, a la realitat difereix molt. Crec que en general, caldria aplicar la màxima de «Si hi ha alguna cosa que funciona, no ho toquin, arreglin el que No Funciona».

Al meu parer, crec que es pot afirmar que NO s'ha millorat en cap aspecte:

  • Sostenibilitat i recursos naturals. Prèviament passaven 1 o 2 cops a la setmana, a recollir el vidre, el cartró i el plàstic, 3 o 6 rutes a la setmana d'un camió, en poques hores recollien tots els residus. Ara... quantes rutes a la setmana, quants camions i quantes hores han de dedicar per fer el mateix?. Quants litres de combustibles fòssils —GasOil— es gastaven abans i ara?
  • Ecologia i Contaminació. No s'ha millorat el tema ecològic. Els que reciclàvem abans també ho fem ara. Ara, igual que abans, qui no vol reciclar deixa bosses on no toca, o barreja residus. Però... quantes tones de CO2 s'han augmentat en emissions?
  • Economia. Recollint el punt anterior, lògicament un augment de transport i personal comporta un augment de costos. Al final és un tema de pressupost, d'impostos que es recapten dels ciutadans i que, si s'hi dediquen a això, no es pot dedicar a d'altres coses.
  • Servei al Ciutadà. Aquest tema és el que ens afecta més directament. La sostenibilitat, l'ecologia, el tema econòmic, són assumptes que cal entrar als detalls, i dependrà molt de com es presentin les dades i com es vulguin interpretar, però el SERVEI porta a porta, amb tot el que comporta, o tenir contenidors disponibles a qualsevol hora... D'això, els ciutadans ens beneficiem o ho patim cada dia, cada setmana, cada mes... Per a tota la vida?

Buf, em costa pensar que de manera indefinida haurem de condicionar les nostres agendes i horaris, per la qüestió de les escombraries. No poder anar en qualsevol moment a llençar caixes de cartró, vidre, plàstic o rebuig —orgànica, per què no! També—, i haver d'estar pendent contínuament que cal treure cada dia, i a quina hora: em sembla un malson. A més, considero que en molts casos no és compatible o factible pels horaris professionals i personals de cada família.

Estic convençut que molts tenim exemples negatius del model actual «Porta a Porta». Aquí van alguns exemples —segur em deixo d'altres—:

  • Disposar de només una galleda per a tot —plàstic, cartró, vidre—, realment no és pràctic, cal tenir a casa altres galledes on acumular els diferents residus, per al dia que toca, treure l'«única» galleda oficial. A més, en tenir només una galleda, quan es posa el vidre, normalment es fa dins d'una bossa; el mateix amb el cartró: per a que no s'embruti la galleda i no haver de rentar-la i, llavors, gastar aigua cada 2 dies.
  • Si un dissabte —o un altre dia que no hi ha recollida— tens un dinar familiar o d'amics i fas peix o marisc per dinar, o una altra cosa, cal esperar al diumenge a la nit per a l'orgànica i el plàstic; dilluns, el cartró; i el vidre, fins dimarts. No poder anar als contenidors a llençar els residus en qualsevol moment em sembla un ANTI-SERVEI.
  • Si per una raó personal, —Sopar de Treball o de lleure, o qualsevol altre assumpte—, no s'ha pogut treure el residu que toca, cal acumular-lo 2 dies o 1 setmana més —vidre o cartró—, o clar, portar-lo a la deixalleria —NO seria molt ecològic i sostenible trobar una caravana de veïns amb cotxe al punt de reciclatge—.
  • El tema estètic: els contenidors grupals no són especialment bonics, és veritat. Però tenir tots els carrers a qualsevol hora amb cubs repartits per les voreres, o penjats de ganxos, em sembla horrible.

Probablement no conec tots els problemes que existien amb el model anterior de contenidors fixos grupals, suposo que el principal problema eren els residus fora de contenidors.

Potser el que caldria fer amb els contenidors grupals, són un altre tipus de millores per evitar bosses i residus a les voreres. Per exemple, posar millors contenidors per a tots els residus —més moderns i amb millor accés, amb xip—, contenidors de «rebuig» i d'«orgànica»; servei fix de recollida 1 dia a la setmana de trastos; promoure amb avantatges fiscals als que reciclem... —per exemple: en algunes ciutats europees, per cada brik o llauna que es llença en un contenidor, els abonen 1 cèntim d'euro—, etc.

M'agradaria que aquesta reflexió o crítica constructiva no s'interpreti de forma partidista, simplement en alguns casos s'encerta i en d'altres No. Com va dir el poeta britànic Alexander Pope «Errar és humà, perdonar és diví, i rectificar és de savis».

Si us plau, com a experiència ha estat bé, però tornem a la situació de contenidors grupals, amb les millores que calguin, però tornem a com funcionava abans.

Com ja he dit abans, els que reciclem, ho seguirem intentant fer bé amb un model o un altre de recollida, però si se'n facilita la forma, sempre serà més suportable, i s'evitarà malestar i desànim.


Constantin Sánchez 02022022