opinió
14-09-2022 | 14-09-2022 #251

Gestió de l'aigua i processos participatius

251-aigua-i-processos-participatius-1663186820

Arran del procés participatiu sobre el sistema de gestió de l'aigua del passat mes de maig, l'equip de Govern de l'ajuntament s'ha compromès al fet que tots els processos participatius siguin vinculants i s'ha mostrat satisfet per la bona participació obtinguda en aquest cas concret. Realment es poden sentir satisfets per una participació de 282 vots emesos sobre un cens de prop d'onze mil possibles votants o més si comptem els majors de setze anys?

×

Personalment, opino que no ha tingut tota la consistència que caldria. Una consulta de la importància que ens ocupa hagués requerit per part del Govern un major esforç per a aconseguir una participació a l'altura de la decisió objecte del procés tenint en compte els perills associats a processos participatius no correctament planificats ni prou bé comunicats. A ningú se li escapa la dificultat de portar a la pràctica la participació de la ciutadania en la gestió dels afers municipals, però és obligació del Govern trobar les fórmules i qüestionar-se si aquests 282 votants són una mostra fiable del sentiment majoritari de la població de PsiP.

Si el que es volia era cercar aquesta opinió majoritària, existeixen altres possibles alternatives, com una enquesta presencial, tècnicament ben organitzada amb la col·laboració d'una empresa demoscòpica a partir d'una mostra aleatòria i representativa del cens ciutadà; prèviament hauria sigut imprescindible informació més completa i detallada sobre els pros i contres de cadascuna de les dues opcions —i no em refereixo a la «Memòria de valoració de la forma més sostenible i eficient de prestació del servei d'abastament d'aigua», un document molt tècnic i només a l'abast dels especialistes—. Per contra, el fulletó explicatiu posat en circulació en el seu moment pel Govern és absolutament insuficient i em consta que les sessions presencials explicatives dutes a terme van tenir una escassa concurrència.

Deixar en mans de la ciutadania la presa de decisions de tal transcendència, amb un nivell de complexitat que ni els mateixos experts són capaços de dominar, emmascara una simple coartada per si les coses després no funcionen com estaven previstes i trasllada la responsabilitat a qui no correspon. És l'equip de Govern qui té tota la legitimitat i responsabilitat per a prendre-les amb l'ajuda dels serveis tècnics. Van ser votats majoritàriament —el millor procés participatiu—, aquesta era una de les propostes estrella del seu programa electoral i formava part del pacte de govern signat entre ERC i Junts que disposen de la majoria absoluta de l'actual consistori.


A. Izquierdo 07092022