entrevista
22-04-2023 #258

Parlem amb... Jordi Nogué Benedicto, fisioterapèuta i neurorehabilitador a domicili

258-entrevista-a-jordi-nogue-1682137665

Aquest mes ens endinsem novament en el món de la fisioteràpia, però des d'un altre punt de vista: teràpies amb assistència domiciliària. Jordi Nogué Benedicto, titulat en fisioteràpia, amb màster en neurorehabilitació i postgrau, i amb només 26 anys d'edat, comparteix amb aquesta revista el dia a dia i els tractaments que realitza en les visites a domicili.

×

Des de quan et dediques a la fisioteràpia a domicili?

Concretament a domicili des de fa dos anys. Vaig fer la carrera i el postgrau, i vaig entrar a l'Institut Guttmann de Badalona. Allà hi vaig estar dos anys. Amb el màster finalitzat i, amb el dubte de continuar o no a Badalona, em van oferir la coordinació del departament de neurorehabilitació de l'Hospital General de Catalunya. Allà hi vaig estar gairabé tres anys.

Com va sorgir aquesta idea? Disposes d'un centre assistencial o només exerceixes a domicili?

En aquest període a l'Hospital General vaig veure com un gran nombre de pacients ploraven de por en el moment de donar-los l'alta hospitalària. Això s'entén perquè el pacient sap que a l'hospital està totalment «protegit». A casa seva no té aquesta proteció. Vaig començar a acompanyar voluntàriament a casa seva el dia de l'alta a alguns pacients, per mostrar-los que es poden moure i fer vida «normal». Així va començar les visites a domicili.

Fas assistència domiciliària a tothom o només a les persones amb problemes de mobilitat?

A domicili, he fet tractaments per a tot tipus de tipologies encara que majoritàriament neurorehabilitació, i per a tot tipus de persones i edats.

Quins són tots els serveis i/o teràpies que ofereixes al públic?

Principalment la neurorehabilitació sobre qualsevol patologia neurològica: ictus, lesions medulars, lesions craneoencefàliques, patologies degeneratives, traumatologia esportiva i dolències vàries. Si el pacient o usuari necessita un altre servei, com a tractaments a nivell pediàtric, tinc col·laboradors de plena confiança que faran aquestes teràpies.

De tots aquests serveis o teràpies, quina és la vostra especialitat? Potser la neurorehabilitació?

Efectivament, la meva especialitat és la neurorehabilitació, encara que també estic format en altres patologies, com l'esquena i espatlles, lumbàgies, columna vertebral, etc.

Doncs, explica'ns què és la neurorehabilitació...

T'ho explicaré millor amb un exemple per a que s'entengui el concepte. Suposem que una persona ha tingut un ictus i queda hemiplègica, que vol dir que té una part del seu cos paralitzada; llavors, una vegada estabilitzat aquest ictus, comença realment la meva feina, amb exercisis especialitzats per anar recuperant la mobilitat, la sensibilitat, el tacte, etc.

Òbviament, si parlem d'una paraplègia, a nivell medular, ara per ara no recuperarem la mobilitat però si els puc ajudar a reforçar els braços, a passar de la cadira al llit, al bany, etc. Aquestes teràpies per recuperar part o la totalitat mobilitat és el que s'anomena neurorehabilitació. Donar-li al pacient l'autonomia de vida és molt important. Pensa que el 33% de la població té algun tipus de mobilitat reduïda en alguna part del cos, encara que se'n parla poc del tema.

Quins són els serveis més sol·licitats pels usuaris o pacients?

Pel nombre de pacients, la traumatologia. Però si analitzem més el nombre d'hores que realitzo, el servei que més em sol·liciten és la neurorehabilitació. Pensa que el pacient neurològic necessita sessions més seguides i de més durada, sobretot els primers mesos.

Pots enumerar alguns dels avantatges i/o dels inconvenients de la teràpia a domicili en contraposició a l'assitencia en un centre? El fet de treballar a domicili, no et limita a l'hora de desenvolupar les teràpies?

El contra és total. A un centre tens tot el material i accessoris per desenvolupar les teràpies. Quan realitzes les teràpies a domicili, el material és limitat, però porto tot el necessari: olis, agulles per a punció seca, medicació per a fer infiltracions, inclús porto al cotxe una llitera plegable!

Dia rere dia, la pandèmia de la Covid-19 sembla una cosa del passat. Com vas viure professionalment els primers mesos del confinament i la limitació d'activitat professional? I personalment?

Quan va començar la covid, jo treballava a l'Hostital General. Hi van haver pacients que van arribar a estar a les UCI 6 mesos... Un cos immobilitzat durant aquest període perdrà tota la massa muscular i no podrà caminar ni bellugar-se. La rehabilitació postcovid va ser brutal. Poc s'ha valorat l'esforç que es va fer als hospitals, sobretot en la primera etapa.

Personalment, ho vaig passar malament perquè en el moment en que l'Estat es va fer càrrec dels hospitals, i no hi havia una altra cosa que no fos covid, em van fer un ERTO. No m'ho podia creure. Un mes més tard un pacient va sol·licitar rehabilitació i em van tornar a cridar. Al comprovar que els pacients que rebien rehabilitació marxaven abans a casa, vam començar a treballar força. Va ser increible!

Quin és el teu radi d'acció de visites domiciliàries?

Faig els tractaments a domicili a tot el Vallès i Barcelona.

Per finalitzar, per als lectors de la revista, com poden sol·licitar els teus serveis i quina tipologia de persones els poden demanar?

Bàsicament per telèfon. També per xarxes socials i per correu electrònic. Aviat estarà disponible la pàgina web. Que les persones no tinguin por de trucar-me ja que rebran un tractament personalitzat, i sense desplaçar-se del domicili.


JMP 29032023