PIMEC V. Occ. constata que 7 de cada 10 pimes tenen dificultats per cobrir llocs de treball
La patronal ha presentat un informe que destaca que els perfils més demandats pel teixit productiu local pertanyen a les àrees tècnico-productives. Josep Mª Catalán demana la implicació de tots els actors per aconseguir que el rol formatiu de l'empresa es consolidi, incorporant les seves demandes a l'oferta d'FP perquè estigui el més propera possible al teixit empresarial.
El passat 22 de novembre PIMEC Vallès Occidental va constatar que 7 de cada 10 pimes industrials de la comarca tenen dificultats per trobar els perfils professionals que necessiten, sobretot en les àrees de producció, segons indica un estudi presentat per la patronal en el marc de la jornada sota el títol «L'ajust entre l'oferta i la demanda de l'FP al teixit industrial del Vallès Occidental», celebrat al SC Trade Center.
L'acte va comptar amb Josep Mª Catalán, president de PIMEC Vallès Occidental; Manolo Robles, conseller d'Educació i Formació del Consell Comarcal del Vallès Occidental; Pere Soler, tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat de l'Ajuntament de Sant Cugat; Sílvia Miró, directora de l'Àrea de Treball de PIMEC; i Fabian Mohedano, president de l'Agència FPCat. A més es va fer una aula rodona, moderada per Xavier Daban, membre de PIMEC Formació i Ocupació i de la Comissió Executiva de la patronal al Vallès Occidental, la qual ha comptat amb les participacions de: Ariadna Rectoret, directora del CFCC, Concha Fuentes, presidenta de PIMEC Metall, Alfonso López, president del Gremi d'Instal·ladors CRM, David Pagán, president del Gremi d'Indústries Químiques de Catalunya, i Montserrat Argemí, de GTC Plus.
En l'inici de la trobada, Josep Mª Catalán, va explicar que «la implicació de tots els actors és imprescindible per aconseguir que el rol formatiu de l'empresa es consolidi, incorporant les seves demandes a l'oferta d'FP perquè estigui el més propera possible al teixit empresarial».
L'informe sobre la Formació Professional al Vallès Occidental, presentat per Sílvia Miró, destaca que gairebé un 70% de les empreses del territori col·labora amb centres formatius en iniciatives de formació dual i, d'aquestes, un 64% ho fan en pràctiques formatives. Sobre les necessitats formatives de les pimes, Miró va apuntar les noves competències que necessitarà cada sector a mitjà termini: «Gairebé el 90% de les empreses industrials del Vallès Occidental considera que la transformació digital repercutirà molt o força en les necessitats de formació del seu sector». En aquest sentit, va explicar que un 57,4% de les pimes consultades destaca la manca de formació ajustada a les seves necessitats i un 42,6% troba a faltar una major oferta de pràctiques. Per tot això, va proposar treballar per a que l'oferta formativa s'ajusti a les necessitats de les empreses pel que fa a continguts i metodologies. Miró va concloure la presentació dient que «entre d'altres qüestions, les empreses proposen una FP ampliada a més sectors per tal de professionalitzar-los i la incentivació de les pràctiques, així com la recuperació de la figura de l'aprenent amb elements de flexibilitat».
JMP 22•11•2021 | Font: PIMEC V Occ