Les pimes del Vallès Occidental despunten de la mitjana catalana
PIMEC Vallès Occidental presenta l'estudi «La pime al Vallès Occidental» amb les xifres territorials de l'Anuari de la pime catalana. Xavier Pujol destaca que el document presentat demostra un augment generalitzat del deute empresarial a curt termini i, d'altra banda, demana mesures de reindustrialització.
El passat 6 d'octubre, en una roda de premsa a la seu de la patronal a Sabadell, PIMEC Vallès Occidental va constatar que les pimes de la comarca són més productives i rendibles que la mitjana d'empreses de Catalunya, segons l'estudi «La pime al Vallès Occidental», el qual desgrana i analitza les dades territorials de l'Anuari de la pime catalana 2023.
Xavier Pujol, president d'aquesta patronal, va destacar que l'estudi presentat analitza el període 2020-2021, quan les pimes del territori estaven afectades per la pandèmia. En aquest sentit, Pujol va exposar que els marges de benefici de les pimes no han augmentat «perquè no podem repercutir al preu final el total de l'increment dels costos empresarials».
Sobre la situació del sector industrial local, el president va demanar ajuts per reindustrialitzar el Vallès Occidental, com la patronal està treballant amb diferents consistoris amb l'objectiu d'augmentar el pes del sector amb l'impuls de la seva activitat econòmica.
Per la seva banda, el responsable d'Estudis i Polítiques Sectorials de PIMEC, Moisès Bonal, va explicar les xifres més destacades del territori, tot posant de manifest que el 99,5% de les empreses del Vallès Occidental són pimes, amb una xifra total de 60.042, les quals registren el 67,9% dels ocupats per compte aliè de la comarca, 226.130 persones.
Per a Bonal, «el Vallès Occidental va presentar el 2021 una menor capitalització que el conjunt de Catalunya i un major endeutament a curt termini, que entre 2020 i 2021 va augmentar de forma generalitzada». En aquest període «les evolucions de la rendibilitat, la productivitat i la competitivitat van ser positives».
Dades per sectors
El sector primari: El 100% de les empreses són pimes i representen l'1,3% de les pimes del Vallès Occidental, amb un augment de la seva capitalització i una rendibilitat per sobre de la mitjana del conjunt de les demarcacions, tot i empitjorar respecte de l'any 2020.
El 99,2% de les empreses de la indústria al territori són pimes i representen el 14,7% de les pimes al Vallès Occidental. És el sector amb la productivitat i competitivitat més altes, tot i presentar les despeses de personal més grans. Tanmateix, la seva productivitat es troba per sobre de la mitjana del conjunt de les demarcacions; i aquest sector també augmenta el deute a curt termini.
El 99,97% de les empreses de la construcció són pimes i representen el 12% de les pimes del territori. La rendibilitat econòmica i la productivitat són les més baixes del Vallès Occidental, tot i trobar-se per sobre de la mitjana de Catalunya.
El sector dels serveis està conformat per un 99,5% de pimes, i representa el 73,1% de les pimes del territori, amb una rendibilitat per sobre de la mitjana del Vallès Occidental i de la catalana, que millora substancialment respecte del 2020, especialment gràcies a la reobertura dels sectors com l'hoteleria i la restauració. La productivitat se situa al voltant de la mitjana, tot i integrar els dos subsectors menys productius: hoteleria i altres serveis a les empreses. Aquest sector també augmenta el deute a curt termini.
JMP 07•10•2023 | Font: PIMEC V Occ