economia
07-11-2021

PIMEC posa en marxa el PIP, el Portal Interactiu de les Pimes

242-pimec-posa-en-marxa-el-pip-1636266927
Foto: PIMEC

El passat 4 de novembre, PIMEC va anunciar la posada en marxa del Portal Interactiu de les Pimes —PIP—, una eina digital de consulta interactiva dels principals indicadors de la pime catalana, en el marc de la presentació l'Anuari de la pime catalana 2021, que analitza la contribució de les pimes a l'economia de Catalunya a partir de les dades dels estats comptables de 75.731 empreses en el darrer any disponible, el 2019.

×

La presentació va comptar amb la presència del president de PIMEC, Antoni Cañete; el responsable d'Estudis i Polítiques Sectorials de PIMEC, Moisès Bonal; el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent; el director de xarxa comercial de Banc Sabadell a Catalunya, Enric Garcés; i el director de l'Observatori de la PIMEC, Modest Guinjoan.

Bonal va explicar sobre l'eina de consulta interactiva PIP que treballa entre 75.000 i 80.000 comptes anuals d'empreses per poder fer comparacions homogènies i que, amb la voluntat de compartir informació detallada i a mida de les pimes, PIMEC ha elaborat aquest portal accessible universalment. «Aquesta eina posa a disposició informació sobre els ingressos, els resultats d'exercicis, les despreses, el nombre de treballadors i la rendibilitat; i permet filtrar per anys, dimensió d'empresa, sectors d'activitat, i localització per província o per comarca», va exposar.

Sobre l'Anuari de la pime catalana 2021, Cañete va destacar que les xifres de la 17a edició de l'Anuari demostren que les pimes segueixen sent el motor de l'economia, amb un 63% de PIB, el 62% del VAB, i quasi un 70% de l'ocupació, i va afegir que el document «és una eina de referència en la informació sobre el teixit empresarial català», amb una acurada anàlisi de les dades empíriques del registre mercantil.

El conseller Torrent va destacar, entre d'altres punts, que el Govern «treballa en base a tres eines: inversió, formació i innovació», que es posaran a disposició del teixit productiu, per mitjà de la concertació i el diàleg, tot agraint la feina feta a PIMEC amb l'elaboració de l'Anuari que «és una eina valuosa i avaluadora que serveix per fer més eficients i eficaces les polítiques públiques adreçades a reforçar les pimes i acompanyar-les en els seus reptes».

Per la seva banda, Enric Garcés va subratllar el paper del banc en la gestió dels préstecs ICO, amb 13.500 milions d'euros en operacions de finançament a tot l'estat, de les quals, quasi un 45% d'aquestes operacions s'han fet a Catalunya.

Pel que respecte a l'Anuari, Guinjoan va presentar els resultats de l'Anuari de la pime catalana, tot destacant que durant l'any 2019, les pimes van seguir la tendència que es venia enregistrant en els darrers anys i que «va ser un bon any econòmicament parlant, tant en termes d'activitat com de resultats econòmics i financers». En el sector privat, Guinjoan va constatar que les pimes representen el 99,8% de les empreses, el 68,6% dels ocupats i el 62,7% del VAB.


JMP 05112021 | Font: PIMEC