economia
15-01-2022

PIMEC demana mesures per posar fi a l'escalada de la inflació dels preus

245-pimec-demana-mesures-contra-l-escalada-de-la-inflacio-1642231538
IPC Interanual 2021. Gràfic: PIMEC

La patronal anticipa que, si segueix l'espiral inflacionària, es traduirà en l'encariment de preus de lloguers, la pujada dels salaris i dels tipus d'interès, un escenari que posa en risc el manteniment de moltes activitats per la dificultat de les pimes de repercutir els increments a curt termini. Per afrontar aquest problema, PIMEC proposa que els increments de salaris, que són necessaris, s'indexin a cistelles d'indicadors i no només a l'IPC.

×

PIMEC ha tornat a demanar mesures efectives per posar fi a l'escalada de la inflació dels preus per evitar més costos empresarials. Tenint en compte les dades relatives a l'índex de preus al consum publicades per l'INE, la patronal considera que cal centrar esforços per evitar l'espiral inflacionària que s'està produint a partir de l'augment del preu dels productes energètics, de determinades matèries primeres i dels costos de transport. A més, ha avisat que aquesta situació provocarà efectes negatius en l'economia vinculats a la indexació de la inflació per part de diferents col·lectius i sectors econòmics, que pot derivar en una espiral alcista de costos empresarials de segona ronda molt difícils de contenir: salaris, lloguers, preus de materials i components, tipus d'interès, etc.

Així mateix, l'entitat ha destacat que a més de l'impacte desfavorable en termes quantitatius, cal tenir en compte la situació d'inseguretat i d'incertesa en els diversos agents econòmics amb incidència en les seves decisions: empresaris —contractació, inversions...— i famílies —consum, etc.—.

D'altra banda, la patronal denuncia la incapacitat de les administracions per encarar i anticipar la problemàtica i per aquesta situació lesiva per l'economia, especialment en el cas de l'energia. D'una banda, de la Unió Europea al mantenir el dogma del sistema marginalista de preus en el mercat majorista de l'electricitat. D'altra banda, de l'administració estatal, incapaç de trobar iniciatives per mitigar aquesta situació i, finalment, de l'autonòmica amb la seva paràlisi durant els darrers anys a l'hora d'incentivar la instal·lació de renovables.

Per encarar aquesta situació, PIMEC, continua recomanant, que els increments de salaris, que són necessaris, s'indexin a cistelles d'indicadors, i no només a l'IPC. I posa com a exemple alguns indicadors: productivitat, resultats, evolució del PIB, inflació subjacent, costos, etc.

En relació a l'IPC, PIMEC destaca que l'IPC de desembre se situa en el nivell més alt, com a mínim, des de 2002. L'augment de l'IPC és conseqüència dels augments dels productes energètics. La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, recull una situació més àmplia de l'augment de preus i observa una tendència alcista per sisè mes consecutiu. Els preus augmenten en el mes de desembre un punt a Espanya i vuit dècimes a Catalunya i se situen en el 6,5% en el primer cas i en el 6,1% en el segon cas, en relació a fa un any. De llarg, és l'augment de preus més alt dels darreres anys.

Aquest augment de preus és conseqüència del comportament dels preus dels productes energètics —+40,2%—. Els preus de la calefacció, enllumenat i distribució d'aigua, que incideix en els de l'habitatge —+23,3%—, van augmentar un +46,8%, els del transport un 10,9% i els dels carburants i combustibles un +24,0%. En sentit contrari, evolucionen els preus de les comunicacions —-0,3%—. Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent se situa en el 2,1% a Espanya i en l'1,8% a Catalunya.

Per grups, a Catalunya destaquen els creixements dels preus en termes interanuals de l'habitatge —+20,0%— i del transport —+10,8%—. En sentit contrari, destaca la caiguda en els preus relacionats amb les comunicacions —-0,3%—.

Pel que fa a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada, en relació al mes anterior, puja un punt i una dècima a Espanya —del 5,5% al 6,6%— i només una dècima a la UM —del 4,9% al 5,0%—. Aquesta dinàmica situa, per vuitè mes consecutiu, la taxa d'Espanya per sobre de la UM, en aquest cas amb un diferencial d'un punt i sis dècimes i suposa una incidència negativa en la competitivitat via preus respecte als països europeus.

Per tal d'afrontar la problemàtica associada a la inèrcia ascendent dels preus dels darrers mesos PIMEC demana a les administracions públiques que actuïn amb urgència sobre les seves causes, sobretot en el cas de l'energia, i, també, sobre els seus efectes a les empreses en termes de competitivitat i, especialment, de sobre vivència —finançament, indexació de preus de contractes públics, etc.—. Finalment, l'entitat recorda que cal tenir present que, malgrat que al llarg del 2022 es produeixi una certa moderació en l'evolució de la inflació, hi ha elements que posen en dubte la transitorietat d'aquesta situació i fan pensar que el procés alcista de preus es pugui mantenir més enllà del desitjable. En aquest sentit, afegeix que s'ha de pensar que els preus energètics continuaran palesant increments i nivells alts a curt termini i que l'IPC encara no recull tot l'impacte dels increments de costos empresarials per energia i primeres matèries, tant del 2021 com dels que es puguin produir en aquests primers mesos del 2022.


JMP 14012022 | Font: PIMEC