economia
07-01-2022 #244

PIMEC lamenta el mal comportament de les dades de l'atur de desembre

244-pimec-dades-de-l-atur-al-desembre-1641595840
Foto: PIMEC | Josep Ginesta i Sílvia Miró a la valoració de les dades d'atur de desembre 2021.

Segons la patronal, el mes de desembre ha tingut a Catalunya un comportament pitjor que al conjunt de l'Estat i ha estat el pitjor dels darrers deu anys. L'entitat defensa aprofitar la recuperació per canviar problemes estructurals del mercat de treball, com la baixa productivitat, i apropar-nos així als països amb economies més avançades o als capdavanters de la zona euro.

×

El passat 4 de gener, i en roda de premsa telemàtica, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta; i la directora de l'Àrea de Treball, Sílvia Miró, van fer una valoració de les dades de l'atur al mes de desembre de 2021, tot lamentant que és el pitjor comportament del mes de desembre dels últims anys.

El secretari general de PIMEC va dir que «el nou entrebanc d'aquestes dades dolentes ens obliguen molt més a fer les reformes estructurals que no s'estan produint i que necessita el nostre mercat de treball», com una reforma laboral profunda o l'impuls de mesures per millorar la competitivitat, millorant els indicadors de baixa productivitat que s'estan accentuant els darrers trimestres. Ginesta va afegir que es produeix una pèrdua de productivitat perquè «no s'està aprofitant la recuperació de llocs de treball al mateix ritme que creix el PIB i mantenim variables del context del mercat de treball que ens allunyen dels països europeus amb economies més avançades». D'altra banda, va destacar que a Catalunya la reducció del 0,18% intermensual contrasta amb les dades d'Espanya, del 2,45%, com també contrasta la pèrdua d'afiliació a darrer dia del mes de 14.422 persones a Catalunya respecte a les que hi havia al mes de novembre, a diferència de l'increment que ha tingut el conjunt de l'Estat.

Per sectors, va comentar que el 75% de la recuperació interanual de l'ocupació prové de l'àmbit dels serveis i es va mostrar preocupat per les dades de la construcció —+1,56%— i la indústria —+1,25%—. Per territoris, va indicar un pitjor comportament a Tarragona, sent l'únic on augmenta l'atur —+0,55%—. Sobre afiliació a la seguretat social, va posar de manifest la reducció de 73.731 codis de compte de cotització respecte al mateix mes de l'any 2019, íntegrament de micro i petites empreses, ja que la resta han millorat, fet que indica una clara tendència a la pèrdua de teixit productiu. Per altra banda, va dit que s'han formalitzat 221.165 contractes de treball, 32.765 indefinits —14,8%— i 188.400 temporals —85,2%—. Finalment, en relació als contractes de treball, han incrementat un 23% i, això, diu que «s'explica per la pèrdua de la caiguda de contractació respecte del 2020», i va assegurar que la xifra està lluny de la mateixa dada del 2019, amb una pèrdua de vigor del mercat de treball en termes de contractació, tant al mes de desembre, amb 61.307 contractes menys que al novembre, com amb tot l'any 2021, en el que malgrat haver arribat als 2,7 milions de contractes de treball, som lluny dels 3,3 milions realitzats el 2019.

Per la seva part, la directora de l'Àrea de Treball va dir que la tendència per sexes segueix amb més dones aturades —210.323 en total— que homes —158.835—, amb una reducció intermensual en el cas de les dones, mentre que els homes han augmentat. Les persones joves han mostrat una reducció intermensual del 3%, millor que a la resta de franges d'edat. «Augmenta la taxa de permanència en l'atur i pràcticament el 90% de persones desocupades del novembre es mantenen al desembre amb una menor sortida per col·locació», va concloure Miró després de comentar d'altres indicadors com l'atur de llarga durada, que continua en nivells molt elevats, afectant a més de la meitat de les persones en atur —el 54,4% de les persones aturades [200.811] del total de 369.158 persones desocupades—.


JMP 07012022 | Font: PIMEC