economia
21-04-2022

La B30, territori propici per implementar estratègies d'economia circular

248-la-b30-i-les-estrategies-d-economia-circular-1650576201
Foto: Àmbit B30

La segona fase del projecte de la Xarxa d'Acció Circular de la B30, que ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona, conclou que és necessari millorar la col·laboració entre agents clau de la B30 per escalar projectes al conjunt del territori i evitar la duplicitat d'iniciatives.

×

Segons informa el departament de Comunicació i Coordinació de l'Associació Àmbit B30, el territori de la B30 compta amb un conjunt important d'ens locals que estan liderant propostes i accions circulars en els seus municipis: creació de xarxes d'autoconsum energètic, recollides selectives i mancomunades de residus, estratègies de foment de mobilitat sostenible, o projectes de valorització de recursos sobrants. Aquesta és una de les principals conclusions de la segona fase de la Xarxa d'Acció Circular de la B30 —XACB30—, que s'ha desenvolupat durant el darrer any. Una etapa que ha tingut com a objectiu assentar les bases per generar un espai de governança de l'economia circular a la B30, enfortir les aliances i la col·laboració entre els agents de canvi que ja treballen, oferint formació, capacitació i suport expert i creant un espai que aglutini novetats i recursos en economia circular al territori.

La presentació dels resultats ha estat acollida al MolletHub per part del tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Mollet, Raúl Broto, que ha destacat que «l'administració juga un paper indispensable per aconseguir que les coses passin: ens hem de convertir en facilitadors del canvi».

Per a Josep Monràs, president de l'Associació i alcalde de Mollet, la XAC B30 «suposa un espai d'oportunitat per compartir, col·laborar i catalitzar projectes circulars que puguin acabar germinant al territori».

Per la seva banda, Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental, ha destacat la col·laboració entre l'entitat i l'Associació per endegar el projecte de dinamització i impuls de l'economia circular a la B30.

Entre les principals conclusions d'aquesta fase destaca que és fonamental crear un treball en xarxa real entre administracions de la B30 per impulsar projectes amb ambicions compartides i horitzons d'aplicació a llarg termini. Els agents clau de la xarxa estan identificats, són aquells que impulsen ja estratègies d'economia circular. Falta crear un canal d'articulació perquè es comuniquin i es coordinin entre ells.

Alhora s'ha volgut posar èmfasi en les barreres que es troba el personal tècnic de les administracions en la implementació d'estratègies circulars: mancances en capacitació, dificultats en l'activació del teixit industrial, falta de col·laboració real entre municipis a l'hora d'intercanviar experiències i posar en marxa iniciatives territorials, etc.

Per últim, s'ha posat en valor que amb la suma de la transferència del saber dels centres de coneixement, líders de nombroses iniciatives d'ecoinnovació, el territori de la B30 pot convertir-se en un camp de proves ideal per fer que l'economia circular aflori.


JMP 14042022 | Font: Àmbit B30