economia
14-01-2023 #255

El preu del gasoil i el sobrecost energètic en el punt de mira de PIMEC

255-bonificacio-i-compensacions-pel-sobrecost-energetic-1673697260

La patronal demana, d'una banda, estendre la bonificació del gasoil professional als autònoms i les mipimes que utilitzen els vehicles de forma intensiva en el seu negoci. D'altra, reclama compensacions a les pimes pel sobrecost energètic.

×

PIMEC va fer arribar per carta a la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, la petició per estendre la bonificació del gasoil professional, en la que proposa que els 4.250 milions d'estalvi es destinin al manteniment de l'activitat econòmica i a reforçar les mesures específiques per a pimes i autònoms destinades a l'impuls de la sostenibilitat energètica i la modernització de vehicles.

A més, la patronal demana al govern central una línia general d'ajuts per a les pimes que hagin vist augmentar els seus costos d'electricitat i/o gas emparats en el Reglament 1854/2022 i la Comunicació C[2022] 7945 de la Comissió Europa permeten diverses mesures per afrontar els elevats costos energètics, com ajuts directes amb determinats topalls, amb independència de la mida i el sector d'activitat de l'empresa.


El preu del gasoil

PIMEC demana que la pròrroga de la bonificació del gasoil professional no es limiti només al sector del transport per carretera i de viatgers i s'estengui als autònoms i mipimes que tinguin una utilització intensiva en l'operativa dels seus negocis, com per exemple, els vehicles destinats a l'activitat comercial o al repartiment de productes.

La mesura que elimina la bonificació general de 20 cèntims per litre de benzina, suposa per a l'Estat un estalvi d'uns 4.250 milions. En aquest sentit, l'entitat demana que aquests recursos es destinin a garantir el manteniment de l'activitat econòmica i a reforçar les mesures específiques per a pimes i autònoms destinades a l'impuls de la sostenibilitat energètica i la modernització de vehicles. La patronal va fer arribar per carta aquesta petició a la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.

La patronal entén que impulsar mesures de reducció de costos i de sostenibilitat energètica a les pimes, que suposen el 99,8%, hauria de tenir un efecte de contenció dels preus dels productes.


El sobrecost energètic

PIMEC demana al govern central que implanti un pla d'ajuts per a les pimes de qualsevol sector i nivell de consum elèctric que s'hagin vist afectades per la pujada dels costos d'electricitat i/o gas.

El Reial Decret-Llei 20/2022 del 27 de desembre de mesures urgents contra la inflació no contempla mesures generals orientades a alleugerir els sobrecostos energètics per a les pimes. La norma en vigor ha previst 112 milions d'euros per a compensar la indústria electrointensiva, que per la seva definició es limita a les grans instal·lacions amb consums anuals de més de 1 GWh i només per a un seguit d'activitats en funció del codi CNAE. El RDL també inclou una futura línia d'ajuts de fins a 450 milions d'euros, pendent de concreció, per a empreses intensives en gas natural, sobretot en els CNAE de ceràmica, rajoles, vidre, paper i cartró.

Cal destacar que diversos estats europeus han establert ja mesures per pal·liar els efectes de la pujada dels costos energètics sobre les pimes. En aquest sentit, el president de PIMEC, Antoni Cañete, reclama que «els governs estudiïn les mesures adoptades arreu d'Europa i implantin de manera immediata un pla d'ajuts per a les pimes afectades per la pujada dels costos energètics».


JMP 10012023 | Font: PIMEC