cultura
23-04-2021 #237

Empar Moliner es confessa fan de Josep Maria Folch i Torres

237-empar-moliner-fan-de-folch-i-torres-1619160549
Empar Moliner amb el president de la Fundació, Oriol Izquierdo.

L'escriptora i periodista mediàtica, Empar Moliner, de la mà de la Fundació Folch i Torres, ens explica com l'obra de Josep Maria Folch i Torres li va canviar la vida i la va convertir en escriptora.

×

El passat 16 d'abril, al Teatre de la Vila, Empar moliner ens va explicar la seva vinculació literària amb l'obra de Josep Maria Folch i Torres.

Aquesta presentació, prevista inicialment per al 21 de desembre passat i postposada per la situació sanitària del moment per a l'abril d'enguany, dies previs a la celebració de Sant Jordi, neix d'una reflexió que Moliner va fer pública mesos enrere, on es confessava fan de Folch i Torres, fet que va aprofitar la Fundació per a convidar l'escriptora a fer una xerrada per als palauencs i palauenques sobre aquesta vinculació literària.

Recordem que Empar Moliner, nascuda al poble veí Santa Eulàlia de Ronçana, és una periodista mediàtica i escriptora catalana, que escriu en llengua catalana i castellana. La seva literatura es caracteritza pel sentit de l'humor i per una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions.

Guanyadora del premi Josep Pla l'any 2000 amb la novel·la «Feli, esthéticienne». L'any 2004 publica el llibre de contes «T'estimo si he begut», considerat el millor llibre de l'any segons «La Vanguardia» i «El Periódico», i que l'any següent aconsegueix el premi Lletra d'Or amb aquesta novel·la.

Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions al 2015 i premi Memorial Francesc Macià al 2016. L'any 2017 publica «De què fuges, qui et persegueix?» i al 2020 «És que abans no érem així».

Ha escrit articles d'opinió a diaris com ara «Avui», «Ara» o «El País». Actualment és col·laboradora del matí de «Catalunya Ràdio», contertuliana dels «Matins de TV3» i, en la mateixa cadena, elabora una secció, «El VAR de l'Empar», en el programa «Tot es mou».

Amb un to informal, ens va detallar com, des de ben joveneta, va anar agafant admiració per l'obra de Josep Maria Folch i Torres. Encara que, per edat, no li tocava, les circumstàncies familiars i la manca de llibres a la llar, la van fer començar a llegir els «Patufets» que el seu avi guardava al galliner de casa.

Ho sabia tot dels anys 30. Va créixer amb «L'infant de la Diligència» i tots els «Patufets» que el seu avi havia col·leccionat. Va aprendre la visió del món de Folch i Torres, un «catalanisme ple de bon rotllo», i els seus valors cristians de rerefons.

Moliner va confessar que Josep Maria, d'alguna manera, li va ensenyar a escriure en català i a utilitzar expressions catalanes. Va recordar amb molta passió les lectures d'en Massagran i d'en Pere Fi. A més, va quedar marcada per la reflexió sobre l'esclavatge que l'autor incrusta a la seva obra, farcides d'humanisme.

També va recordar la importància de «Els Pastorets» i de «La Ventafocs». Considera que Josep Maria Folch i Torres és una part fonamental de la cultura catalana.

Empar Moliner es va definir a ella mateixa com a costumista, que no pas realista. Segons Moliner, els «costumistes» es miren les coses des del voltant, mentre que els «realistes» se les miren des de dalt.


Fundació 30+

Com a cloenda de l'acte, l'actual director de la Fundació, Jordi Folch i Pons va parlar dels 30 anys que farà l'any vinent la Fundació que va consolidar el seu pare i que volen seguir treballant 30 anys més, motiu pel qual va fer una crida a augmentar el nombre de socis de l'entitat.


JMP 19042021 | Font: Aj PsiP