cultura
04-12-2020 #232

Comencen les celebracions del centenari de 'La Ventafocs' d’en Folch i Torres, l’obra més representada a Catalunya durant el segle XX

232-comencen-les-celebracions-del-centenari-de-la-ventafocs-d-en-folch-i-torres-1607083068
Acte de presentació del centenari, aquest novembre a Barcelona. [Foto: F. Folch i Torres].

La Fundació Folch i Torres —que té la seva seu, com és sabut, al castell de Plegamans— acaba d’engegar els actes de commemoració del centenari de «La Ventafocs». I és que l’octubre del 1920 —ara ha fet, doncs, 100 anys—, Josep Maria Folch i Torres va estrenar al teatre Romea de Barcelona la seva particular versió teatral d’aquest conte tan conegut, del qual també en va fer una adaptació. Juntament amb «Els Pastorets», «La Ventafocs» ha estat l’obra que més vegades s’ha representat als escenaris de Catalunya.

×

Aquest 5 de novembre la llibreria «Ona Llibres», a tocar de la plaça Urquinaona de Barcelona, va acollir la presentació d’un seguit d’actes que serviran per commemorar el centenari. La part central va servir per presentar la recent reedició de «La Ventafocs» que acaba de fer la Fundació. La revisió del text, per actualitzar-lo normativament, i el pròleg, han anat a càrrec del seu president, Oriol Izquierdo, que va explicar que aquesta reedició és basada en el text més recent, el de 1995, de les 7 reedicions que s’han fet durant aquests cent anys de «La Ventafocs».

El mateix dia es va inaugurar, també a «Ona Llibres», l’exposició commemorativa d’aquest centenari. Edicions antigues del llibret, cartells d’exposicions, fotos de desenes de representacions arreu de Catalunya i records, molts records, conformen una mostra que, ara, la Fundació Folch i Torres té la intenció que sigui itinerant per tal que l’acullin els teatres de pobles i barris de Catalunya on s’ha representat, que en són molts. La idea és que les entitats, teatres, espais culturals, sales d’exposicions o llibreries la tinguin uns dies, per tal que la gent de cada lloc que l’ha protagonitzada s’hi vegi reflectida. I que, a més de conèixer la història d’aquesta obra centenària, hi aportin també les seves fotos i records personals

La reedició del llibret presentat aquest novembre ha anat a càrrec d’«Els Llibres del Castell» —és a dir, de la pròpia Fundació Folch i Torres—. Es pot adquirir per internet a través del web de la Fundació. També podeu comprar-lo a «Ona Llibres» de Barcelona o a la mateixa Fundació.

Malgrat trobar-nos en ple pic de la segona onada de Covid-19, la sala d’«Ona Llibres» es va omplir per a la presentació. I és que per a moltes persones «La Ventafocs» d’en Folch i Torres ha estat un referent a les seves vides. S’ha representat als teatres populars de barris i pobles de Catalunya més de mil vegades. A més, moltes d’aquestes persones, havien vist l’obra al teatre però també l’escoltaven als discos de pedra [una mena de disc de vinil però més gruixut] que els anys 40 i 50 eren força comuns a moltes llars catalanes. Cal tenir en compte que, fins entrats els anys 50, la televisió encara no existia i, per això, els contes com aquest arribaven als infants a través de la ràdio o del tocadiscs.

La versió de «La Ventafocs» d’en Josep Maria Folch i Torres, és, després dels «Pastorets», l’obra de teatre més representada a Catalunya durant el segle XX. Se n’han fet més de mil representacions.

Aquest any, doncs, en fa cent que milers d’infants coneixien per primera vegada la versió teatral de «La Ventafocs», de la mà d’en Josep Maria Folch i Torres.