activitats
12-05-2024 #270

Pessebrisme 800 anys i Patrimoni Immaterial de la Humanitat

270-activitats-de-l-associacio-pessebrista-1715493307
Foto: Ass Pessebrista

Assistència al seminari «Pessebrisme i Patrimoni» a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, pels 800 anys de pessebrisme i per a la qualificació de «Patrimoni Immaterial de la Humanitat» per la UNESCO.

×

Aquest passat primer dissabte de maig, 8 pessebristes de Palau vam assistir al seminari titulat «Pessebrisme i Patrimoni» que la Federació Catalana de Pessebristes havia organitzat al campus de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i en el que hi van participar pessebristes de tot Catalunya de més de 30 entitats i que tenia dues característiques molt importats:

  • Primera, tancar els diversos actes de celebració dels 800 anys de Pessebrisme, que va començar a 1223 a Grèccio, un poblet del centre d'Itàlia.
  • I segona, fomentar un debat en torn dels nous plantejaments que cal donar al pessebrisme per tal què, oficialment, es pugui atorgar ja la qualificació de Patrimoni Immaterial de la Humanitat que concedeix la UNESCO a activitats que formen part de la cultura tradicional viva i contemporània.

Aquest seminari, que va contar amb ponents de primera fila del món de l'antropologia, de la història de l'art, i de la gestió cultural, va girar entorn dels següents punts:

  • La cultura popular com a cultura vivent
  • El pessebrisme com a manifestació del patrimoni cultural immaterial.

Després de visitar els pessebres de Tarragona i de dinar, es va obrir un debat entorn les característiques que ha de tenir el pessebrisme que, per ser inscrit com a Patrimoni immaterial de la Humanitat, ha de complir les següents premisses:

  • El patrimoni immaterial es cultura vivent: la tradició del pessebre agafa formes d'expressió que són pròpies d'un context o d'un moment concret.
  • El patrimoni immaterial és integrador: al voltant del pessebrisme hi ha tradicions i pràctiques que són molt locals i que generen sentiment d'identitat i de continuïtat entre present i futur.
  • El patrimoni immaterial és representatiu: el pessebrisme, com a tradició popular que ens transmet, de generació en generació, les tècniques i les tradicions que hi van associades.
  • El patrimoni immaterial està basant en la comunitat: el pessebrisme és una activitat ben reconeguda per la comunitat, pel poble o ciutat que l'acull si se'l fa seu, ben sovint mitjançant les entitats o Associacions Pessebristes.

De ben segur que, amb totes aquestes aportacions, el pessebrisme quedarà inscrit en el prestigiós grup d'activitats artístiques i populars que ja forma part d'aquest «patrimoni immaterial de la humanitat».

PROPERES ACTIVITATS

  • Dimecres Pessebrista:

    Per informar de les activitats, parlar-ne i avançar temes

    Tots els dimecres de 18:30 a 20:00 h a Can Malla —excepte festius— 2024-2025.


MAIG

  • Taller de soldadura. Il·luminació i moviment

    Dimecres 8, 15, 22 i 29 A Can Malla, a les 18 hores.

  • Inici del taller de creació de Figures de Fang

    Dissabte 18. A Can Malla, a les 10 hores.

JUNY

  • ssistència al dia de l'Associacionisme Cultural a Vilassar de Mar

    Dissabte 1

  • Taller de soldadura. Il·luminació i moviment

    Dimecres 5 i 12. A Can Malla, a les 18 hores

  • Botifarrada del Guirigall

    Dissabte 8. A Can Cortés, a la tarda vespre i nit.



Per informar-vos d'aquestes activitats ho podeu fer contactant per correu electrònic pessebrepalau@gmail.com, o passant per Can Malla el dimecres entre 2/4 de 7 i 8 de la tarda.

Per saber totes les activitats que fem habitualment, també poden entrar a la nostra pàgina web: www.pessebrepalau.cat.


Ass Pessebrista PsiP 07052024