societat

25-08-2019 #217

Palau dóna més de 35 tones de residus tèxtils i calçat a Humana com a finalitat social i ambiental

alt
Voluntària d’«Humana Fundación Pueblo para Pueblo» classificant roba recollida als punts de donació ubicats a Palau. [Foto: Ajuntament].

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, ha recollit 35.956 kg de residus tèxtils i calçat a Palau durant el primer semestre de l’any 2019. Aquest registre equival a 74.000 articles de roba, draps i calçats que seran reutilitzats o reciclats, allargant així el seu cicle de vida útil.

Les gairebé 36 tones recollides al primer semestre a Palau i la reutilització i reciclatge dels residus tèxtils representen un estalvi de 114 tones de CO2 a l’atmosfera, en no passar per el procés d’incineració.

Els 16 punts de donació estan ubicats en llocs de fàcil accés on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de llar que ja no s’utilitzen, però que encara estan en bon estat i poden tenir una segona vida. El servei és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament de residus urbans.

Recuperació selectiva

Encara que la gran part de la roba que els catalans rebutgem pot tenir un segon cicle de vida, només un 12% de la roba es recupera selectivament mitjançant un gestor autoritzat per a promoure’n la reutilització o reciclatge, segons l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta dada es veu agreujada pel fet que el residu tèxtil és la cinquena part que més generem, després de l’orgànica, envasos i plàstics, paper i cartó, i vidre, i la que té el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%.

Des d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo aplaudeixen la tasca dels municipis que com el nostre, promouen la recollida selectiva del tèxtil i afirmen, que «davant nostre hi ha una oportunitat i un enorme repte per a donar l’impuls definitiu a la gestió apropiada d’aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus i a un model econòmic circular, en què prevalguin la prevenció i la reintroducció del tèxtil a la cadena productiva, perllongant-ne el cicle de vida. Tot això en un marc definit per un sistema de contractació pública verda i sostenible com a motor de creixement».

Destinació de la roba usada

La roba dipositada en els contenidors d’Humana té dues destinacions. El 85% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès [Vallès Oriental]. El 15% restant es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

La destinació de les peces tractades és:

  • El 52% es destina a la reutilització: el 13% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus baixos per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 37% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes [mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció].
  • El 2% són residus impropis [plàstics, cartrons, altres] que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • El 9% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s’envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.
  • humana
  • societat
  • notícies
  • palau-solità i plegamans
  • l'alzina

comparteix la notícia...