serveis

14-05-2020 #226

Segona roda de premsa virtual de l'Ajuntament per a informar sobre la situació actual de la vila i les mesures per fer front a la Covid-19

alt
Els mitjans de comunicació i l'alzalde Lozano a la roda de premsa.

El passat 24 d'abril, l'alcalde, Oriol Lozano, va comparèixer telemàticament per explicar la situació actual de la vila i les mesures que s'estan prenén per fer front a la crisi sanitària. Aquesta és la segona roda de premsa que fa virtualment en el decurs de l'estat d'alarma, 15 dies després de la primera.

Principalment, l'alcalde ha parlat dels casos confirmats de coronavirus des de l'inici de la pandèmia, de les dades de les funeràries de Palau, de l'actualitat sobre el centre «Residencial Palau», de l'actualitat sobre el confinament i les mesures econòmiques i socials.


Casos confirmats de coronavirus

Segons ha informat Lozano, a data 24 d'abril, Palau-solità i plegamans hi ha 122 casos confirmats de coronavirus des de l'inici de la pandèmia. L'augment de casos durant l'última setmana han estat 24 registrats.

Pel que fa al Centre Educatiu L'Alzina, no hi ha cap contagi. Respecte del Centre El Castanyer, no tenen dades perquè no han pogut comunicar-se amb ells.


Dades de les funeràries

Des del 22 de març fins ala 24 d'abril, s'ha registrat un total de 60 defuncions a Palau. D'aquestes, 30 són per COVID-19 —20 de les quals es concentren entre el 2 i el 12 d'abril—, 23 defuncions són per causes No COVID-19, i les 7 restants, amb enterraments als cementiris de la població són d'altres funeràries i de les quals no se sap la causa de la defunció; 5 d'elles es van donar abans del període del 2 al 12 d'abril i 1 després.


Residencial Palau

Desprès de la primera desinfecció realitzada per la Generalitat el passat 9 d'abril i, arran de tota la polèmica suscitada als mitjans de comunicació sobre l'hermetisme de la informació en relació a l'estat de la residència i del seu personal i residents, Lozano ha comunicat que, actualment, es troba en una situació estable. S'està treballant seguint els protocols. Es va efectuar durant aquesta setmana una inspecció de Salut Pública i de Sanitat per part de la Generalitat de Catalunya i no està intervinguda. La Generalitat ha sol·licitat una nova desinfecció de la residència que faran els bombers en els propers dies —de fet, avui dia ja la han fet, el passat 27 d'abril—.

Sobre les defuncions, 35 defuncions de persones per casos positius o sospitosos de coronavirus. Cap mort durant aquesta última setmana.

Sobre els tests, dels residents actuals hi ha 50 de negatius i 45 de positius i, pel que fa als 64 treballadors-es, n'hi ha 17 de positius.

Sobre les possibles denúncies, actualment només hi ha un cas a la fiscalia. D'altra banda, el departament de Sanitat ha encarregat una auditoria i, posteriorment, la fiscalia decidirà si s'han complet les normatives i protocols de seguretat establerts.

Sobre la informació als familiars, la residència ha establert uns horaris per a informar als familiars sobre l'estat de cada resident, que han sectoritzat dins del centre.

Sobre les actuacions de l'Ajuntament amb la residència, l'alcalde ha explicat que estan en contacte permanent, més indirectament que directament ja que s'han de seguir tots els protocols i, per tant, la que ha d'estar en contacte directe és la doctora encarregada des del CAP. Tot i així, estan realitzant una feina conjunta malgrat els moments complicats que estem passat.

Sobre els residus i material sanitari, la pròpia residència és la que s'encarrega de la recollida, a excepció del paper i del plàstic, que se n'encarreguen els serveis municipals de recollida. Com a empresa privada, tot el material sanitari el compren a través de la Generalitat, tal com marquen els protocols.


El confinament i les mesures econòmiques i socials actuals de Palau-solità i Plegamans

L'alcalde Lozano va donar dades sobre l'actualitat de l'estat del confinament i les mesures econòmiques i socials que l'Ajuntament està duent a terme. Part d'aquestes dades es van comunicar a partir de les qüestions plantejades pels mitjans de comunicació.

Gent gran. Durant aquest període s'han realitzat 570 trucades a persones de més de 65 anys i a les que s'estan repartint mascaretes. Actualment, 2.500 són en fase de repartiment.

Seguretat ciutadana i territori. S'estan complint tots els protocols i intensificant-los segons les directrius oficials. Normalitat amb el sistema de contenidors als carrers. Sobre la deixalleria municipal, els dies d'obertura són els dimarts i els divendres, i només podran ser atesos 3 vehicles a la vegada. Els horaris s'aniran ampliant poc a poc.

Neteja viària. S'ha realitzat i es continuen fent neteges del CAP, de les farmàcies, de l'edifici de la Policia Local, de la pista coberta i del local de Càritas, a través dels serveis municipals de neteja. A més, el servei de jardineria continua tallant la gespa. Tots els treballadors compten amb totes les mesures de precaució.

Afectacions de les puges dels últims dies. L'activitat de neteja ha continuat segons la normalitat. No ha calgut fer un reforçament pels desperfectes que n'han ocasionat. S'ha fet neteja de guals i rieres. Dels danys a la Plaça 1 d'octubre se n'encarregarà l'empresa constructora.

Educació. S'està fent el seguiment a les persones apuntades als cursos. Actualment hi ha a Palau 19 famílies sense ordinadors. Pel que fa a les preinscripcions, es calcula que es podran començar a mitjans de maig, segons el Departament d'Educació de la Generalitat.

Voluntariat. Treball constant de voluntaris i agraïment especial als col·lectius «Dones per les Dones» i «Colze a Colze». Els voluntaris que estan fent mascaretes continuen treballant-hi; l'Ajuntament disposa ara d'un petit estoc d'aquestes mascaretes.

Comunicació. Del funcionament a través dels mitjans digitals i xarxes de l'Ajuntament, s'ha obtingut una valoració de 4.8 [sobre 5] de satisfacció ciutadana.

Ocupació i benestar. Els ajuts de 100.000 euros en microcrèdits es podran començar a sol·licitar a partir del proper dia 18. Aquests microcrèdits són totalment compatibles amb els ajuts de l'estat central i els de la Generalitat.

Cultura i festes populars. Enguany, hem tingut una jornada de Sant Jordi confinada amb gran èxit del repartiment a domicili de les floristeries. A més, es va fer una petita obra de teatre que es va poder veure per Youtube.

Amb referència a les festes populars, Sant Isidre i el Guirigall han quedat anul·lades. El mercat Medieval està ajornat. Sant Joan i Festa Major, de moment no se sap res, s'haurà de reprogramat tot mica en mica a l'expectativa del desenvolupament de la situació sanitària actual. No hem d'oblidar que encara som en estat d'alarma.

Comerç. S'ha de fer un reforçament al teixit comercial de la vila. Han de fer una reunió amb l'Associació de Comerciants per perfilar les actuacions que es duran a terme.

Esport. Estan en contacte amb els clubs. Per a l'us de les instal·lacions, s'haurà d'esperar a veure què dicta el govern central i la Generalitat al respecte. De moment, s'han de desinfectar les instal·lacions. Tindran una reunió telemàtica amb els clubs per tractar de tots els temes.

Desconfinament dels infants. Pel que fa a l'us de parcs, estan precintats per llei. A partir d'ara, depenen del que indiqui el BOE.

Bé, aquesta és la situació a 24 d'abril.

  • ajuntament
  • serveis
  • notícies
  • palau-solità i plegamans
  • l'alzina

comparteix la notícia...