salut

22-03-2020 #224

Palau-solità i Plegamans, Catalunya i Espanya, en estat d'alarma i confinament durant 15 dies prorrogables pel Coronavirus [COVID-19]

El passat dissabte 14 al vespre, el president d'Espanya, Pedro Sánchez, agafant les regnes de l'estat d'alarma pel coronavirus, declara «A partir de hoy, la autoridad competente en todo el territorio será el Gobierno de España», decret aprovat pel Consell de Ministres després de set hores de reunió. Sánchez ha instat les comunitats autònomes a situar-se darrere de La Moncloa i remar plegats, sota la direcció única de l'Administració de l'Estat, que centralitzarà les competències de Sanitat, Interior, Defensa i Transports. El president Quim Torra i el lehendakari Íñigo Urkulllu ja han alertat sobre una possible invasió de competències.

Aquestes mesures suposen una limitació pràcticament total dels moviments dels ciutadans durant la vigència de l'estat d'alarma, almenys quinze dies prorrogables; podent circular per activitats essencials, com l'adquisició d'aliments o de productes farmacèutics o per altres motius de força major. Les Forces Armades es mobilitzen i queden sota la tutela del Ministeri de l'Interior, a l'igual que el Mossos.

Recordem que la pandèmia a l'Estat espanyol ja ha superat els 7.700 casos i s'apropa als 300 morts. El govern espanyol descarta qualsevol confinament d'un territori, ja sigui la Comunitat de Madrid o Catalunya, fent cas omís a la petició de la Generalitat.


Breu cronologia dels esdeveniments

10 de març. La Federació Espanyola de Patinatge suspèn els partits de les competicions de la Copa del Rei, la Copa de la Reina i els campionats dels Grups-Xou, programats per als dies 19 i 22 de març, a la Corunya, després de la decisió del govern central de jugar tots els partits d'àmbit estatal i internacional a porta tancada.

11 de març. La Federació Catalana de Futbol i la Federació Catalana de Bàsquet, seguint les recomanacions de la Generalitat de Catalunya. suspenen qualsevol activitat federativa a partir del dijous 12 de març i amb una vigència de 15 dies.

Posteriorment, en atenció a les noves directrius i mesures aplicades pel Govern de la Generalitat sobre el Coronavirus, a partir de l'activació de la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya [PROCICAT], l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans suspèn totes les activitats i esdeveniments col·lectius organitzats pel consistori. A més, els esdeveniments esportius es faran a porta tancada, sense públic.

12 de març. L'Ajuntament convoca un Comitè de Seguretat i Salut, format per l'alcalde Oriol Lozano, el regidor de Salut Jordi Pujol, la regidora de Seguretat Ciutadana, Eva Soler i tècnics i responsables de diferents departaments del consistori com Salut, Recursos Humans, Riscos Laborals, membres del comitè d'empresa i el gerent; on s'aprova el tancament de l'Espai Can Cortés, el Centre cívic, l'Edifici del Castell, l'Aula oberta, l'Espai Jove l'Escorxador, Urbanisme, Teatre i equipaments esportius.

13 de març. L'Ajuntament anul·la totes les jornades portes obertes als centres educatius, i suspèn l'atenció presencial a les oficines de l'Organisme de Gestió Tributària [ORGT]; i al mercat setmanal, només muntaran les parades de producte fresc i ho faran a la pista coberta de manera excepcional. A més, Caldes tanca la biblioteca per ordre de la Diputació.

14 de març. Arran de la nova resolució de la Generalitat, L'Ajuntament decreta tancar gimnasos i altres instal·lacions esportives públiques i privades, tots els espectacles públics, concerts, bars, cafeteries, restaurants i altres establiments de restauració, i tots els parcs infantils, l'Hostal del Fum i la pista d'Skate Parc.

Hores més tard, com hem comentat al començament d'aquesta crònica, el President Pedro Sánchez agafa tot el control del país, limitant la llibertat de moviments, de manera individual, a partir d'aquest dilluns a les 8 del matí de la manera següent:

  • Per adquirir aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; per assistir a centres, serveis i establiments sanitaris; per desplaçar-se al centre de treball o a la residència habitual; per a l'assistència o cura de gent gran, menors, depenents o persones especialment vulnerables; per dirigir-se a entitats financeres i d'assegurances;i per passejar les mascotes; per carregar el dipòsit de benzina del vehicle.
  • El ministeri de l'Interior podrà acordar el tancament de carreteres o algun tram per motius de salut pública o seguretat. Els aeroports, per tant, queden oberts. Totes les cafeteries i restaurants, quedaran tancades al públic, tot i que podran fer lliuraments a domicili.
  • Només obriran comerços de primera necessitat, quedant suspesa tota activitat comercial minorista a excepció dels comerços d'alimentació i productes de primera necessitat, productes farmacèutics, mèdics, òptiques, productes ortopèdics, higiènics, premsa, combustibles, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, tintoreries, perruqueries i comerç per internet.
  • A més, tanquen instal·lacions culturals, esportives, així com desfilades, revetlles i festes populars. L'assistència als llocs de culte i a les cerimònies civils i religioses, incloent les fúnebres, queda condicionada a la necessitat de mantenir un metre de distància com a mínim entre els assistents.

17 de març. ÚLTIMA HORA: Espanya supera els 11.100 casos de Coronavirus, més casos actius que la Xina —dels quals aprox.imadament 1.400 infectats a Catalunya— i 491 morts

21 de març. ÚLTIMA HORA: Espanya supera els 26.000 infectacts i 1.462 morts.

El govern de Pedro Sánchez decideix ampliar l'estat d'emergència 15 dies més, fins al 12 d'abril, fet que s'ha d'aprovar al Congrès dels Diputats.

  • covid-19
  • salut
  • notícies
  • palau-solità i plegamans
  • l'alzina

comparteix la notícia...