opinió

17-03-2020 #224

Comuns: demanem més inversió en transport públic al Vallès

Membres dels Comuns del Vallès ens hem reunit per realitzar una primera valoració del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, actualment en exposició al públic fins el proper 6 d'abril.

La reunió, celebrada el passat 25 de febrer, tenia per objectiu aprofundir en el contingut del PEMV liderat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i realitzar una primera valoració dels aspectes positius i negatius que es recullen en la proposta del Pla.

La reunió va comptar amb l'assistència de l'alcaldessa de Santa Perpètua i coordinadora de Santa Perpètua en Comú, Isabel García; i Carles Rodríguez, portaveu comarcal dels Comuns i conseller de Territori i Transició Energètica del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Una reunió que vam valorar, com a aspectes positius, el fet de redactar el Pla i referenciar-lo a les dues comarques que componen el Vallès, perquè implica un reconeixement d'una singularitat territorial dins de la Regió Metropolitana que comparteix, entre d'altres qüestions, el problema de la mobilitat. Els Comuns també ressaltem la importància que el Pla incorpori una xarxa comarcal de vies per anar a peu o en bici. En la mateixa línia, el Pla mesura la mobilitat interna i reconeix un dèficit de transport públic inacceptable: només el 13% dels desplaçaments es fan en transport públic.

Més enllà dels aspectes positius del Pla, a la reunió es van destacar alguns aspectes negatius o mancances que caldrà analitzar amb més profunditat, com són: que no es preveu cap sistema de governança que treballi per garantir l'aplicació del Pla un cop aprovat; no s'estableix cap prioritat d'entre les 77 actuacions, que queden en mans de les disponibilitats pressupostàries de cada moment, sense criteris ni objectius clars; no es preveuen mesures directes i concretes en relació a l'impacte en la qualitat de l'aire derivades del trànsit de pas per la C-58 i l'AP7.

Per als i les Comuns del Vallès, en un context d'emergència climàtica i de la dolenta qualitat de l'aire al nostre territori, l'objectiu del Pla, que al 2026 el transport públic representi un 21% del conjunt de la mobilitat interna del Vallès és molt poc ambiciós. En matèria d'inversions i desenvolupament d'una xarxa de transport públic potents al Vallès, anem tard i no hi ha temps a perdre.

Pel que fa a les al·legacions, els Comuns ens plantegem presentar-ne, per tal de que s'incloguin millores, com el projecte de TramVallès, la figura d'un Comissionat per al Pla, la creació de material informatiu específic del Vallès per als usuaris i usuàries o la revisió tarifària per tal de millorar el sistema de zonificació actual.


Catalunya en Comú
Vallès Occidental

  • comuns
  • opinió
  • notícies
  • palau-solità i plegamans
  • l'alzina

comparteix la notícia...